Berta Sándor

Tovább bővíti gyártási kapacitását az ASML

A chipek gyártósorait előállító holland cég nem tudja teljesíteni a megrendeléseket.

Tele van munkával az Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) Holding N.V.. A legértékesebb európai technológiai nagyvállalat a tavaly januárban kezdődött chiphiány óta különösen sok megrendelést kap, azonban ezeket alig tudja teljesíteni. A vállalat kínálja az egész világon egyedül az úgynevezett extrém ultraibolya hullámhosszú litográfia (EUVL) eljárást, amely jelenleg a legfejlettebb gyártási eljárás az ágazatban és amelynél extrém ultraibolya fénnyel állítják elő a félvezetőket. Ez az egyetlen technológia, amely lehetővé teszi a 7 nanométeresnél kisebb struktúraméretű következő generációs chipek elkészítését.

Most Roger Dassen, a társaság pénzügyi vezetője azt nyilatkozta, hogy nem tudják kezelni a megrendeléshullámot, ezért azt tervezik , hogy a korábban jelzettnél nagyobb mértékben bővítik a gyártási kapacitásaikat. Azonban a menedzser rámutatott, hogy ez a lépés önmagában nem lesz elegendő, a partnereiknek is ugyanezt kell tenniük. 2025-ben 90 EUVL-rendszert akarnak készíteni, ami az előzetesen gondoltnál 25 százalékkal nagyobb mennyiség. A gépek több mint 100 millió euróba kerülnek és a globális félvezetőgyártás alapját jelentik.

Dassen közölte, hogy az idei első negyedévben több mint 7 milliárd euró értékű megbízásokat nyertek el és a bevételük 20 százalékkal nőtt, így elérte a 3,5 milliárd eurót. Ebben az időszakban a nyereségük 695 millió eurót tett ki, amely nagyobb volt, mint amekkorára az elemzők számítottak. Meg kellett küzdeniük az emelkedő bérek jelentette terhekkel éppúgy, mint a magasabb alkatrészárakkal és a növekvő szállítási díjakkal. Az ASML bevétele az idei esztendőben 20 százalékkal emelkedhet és a legfontosabb ügyfeleinek továbbra is a Samsung, az Intel és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Remélem a kínaiak lemásolják az egészet (szoftverestül, bőröstül), mert a monopólium csak felhajtotta az árakat és korlátozta a gyártást.