• RJoco
    #12
    Az okostelefon csak egy példa volt. Erről úgyis sokat cikkeznek.
    A másik nagyon emlegetett dolog az autóipar. Ide sem a 4nm-es technológia kell.
    De míg régen a lámpát és az irányjelzőt rendes kapcsolók működtették reléken keresztül, addig mára ezeket már IC végzik. Relé meg vagy van, vagy nincs. A rádiók sem olyan egyszerűek már, főleg, hogy nagy kijelző társul hozzájuk és mindennel is tudnak kommunikálni. A radarok, parkolás segítő rendszereket sem árt megemlíteni, vagy a kanyarodás jelzőt. A váltóelektronika sem éppen egyszerű dolog. Ráadásul gyakran nincs pardon, nincs javítási lehetőség és egy-egy alkalommal simán pár ezer darab megy a kukába még a gyár elhagyása előtt.
    És igen, ott van a feltörekvő okosotthon. Nem csak a fokkefében van elektronika. Ott a hűtő, ventilátor, lámpák, kapcsolók, termosztátok és még rengeteg dolog. Egyre inkább ezt akarják elterjeszteni. Csoda, hogy a mikrómban még nincs. De a programok miatt oda is kell a chip. A szórakoztató cikkekről nem is beszéltem. Nem a számítógép, hanem az egyéb zenélő, mozgó gyerekjátékok. Lassan a cipőnkben és a ruhánkban is elektronika lesz.
    És nem csak a chip a gond, maga az alapanyag is gond lehet. Szép és jó, hogy ennyi gyárat építenek, de nem ártana felmérni az anyagszükségletet is hozzájuk, mert a következő, amire ráfoghatják a magas árakat, az az alapanyag hiány lesz. Már most emlegetik. Persze, betesz a háború, meg a szankciók, amikkel egészen addig ártanak a békés népeknek, amíg nem ér ide a háború. Ha ideér.