Berta Sándor

Mennyi ideig működnek az egyes chipek?

Egyre fontosabbá válik a chipek tartósabbá tétele és a működésük modellezése.

A számítógépes chipek napjainkban már szinte minden eszközben megtalálhatók, legyen szó autókról, mobiltelefonokról vagy mosógépekről. A korszerű járművekben akár 500 chip is lehet és azokban egyenként több milliárd tranzisztor található. A tranzisztorok mérete az elmúlt években rendkívüli mértékben csökkent és most már a nanométeres területen mozognak. Markus Jech osztrák szakember a rendkívül kis méretű elektronikai alkatrészek tartósságát kutatta, a munkájáért megkapta a Bécsi Műszaki Egyetem Ressel-díját.

Jech egy új módszert fejlesztett ki arra, hogy atomi szinten megállapítsa, mikor ér véget egy alkatrész élettartama. Rámutatott, hogy a chipekben lévő legkisebb alkatrészek nem ugyanúgy néznek ki és bármelyik lehet hibás. Ez elsősorban az alapanyagaiknak köszönhető. A szilícium és a szilícium-oxid soha nem tökéletes. Van, ahol csak egyetlen atom hiányzik, de lehetnek olyan hibáik is, amelyek az idő múlásával keletkeznek. Amennyiben csak kisebb hiányosságok vannak, akkor azoktól a teljes chip még tovább működhet. Azonban tudni kell, hogy minél tovább használnak egy chipet, abban annál inkább elromolhat egy alkatrész vagy egy tranzisztor. Az egyes hibákat még ki lehet javítani, de ha túl sok van azokból, akkor előbb vagy utóbb jönnek a hibajelzések.

A szakember hangsúlyozta, hogy amikor az alkatrészek még nagyobbak voltak, akkor elegendő volt a makroszkopikus szimulációk elvégzése, de azok a legkisebb alkatrészek esetében már nem elegendőek. Jech az alkatrészeket szélsőséges körülményeknek, például magasabb feszültségnek vagy hőmérsékletnek is kitette. Az eredmények bekerültek egy számítógépes modellbe. A szakértő szerint csak így lehet megérteni, hogy melyik paraméterek milyen szerepet játszanak a folyamatokban és miként lehet ezekből a kísérletekből megbízható következtetéseket levonni.

A szilíciumból készített legkisebb alkatrészek normális körülmények között legalább 7-10 évig működnek a laptopokban vagy az okostelefonokban. Az újszerű anyagok - például a germánium - sokkal jobban tudják teljesíteni a korszerű chipek által támasztott követelményeket. Az új számítógépes modell arra szolgál, hogy a gyártók megbecsülhessék, mely anyagok használhatók a folyamatlépések javítására. Ilyenekkel számos chipgyártó kutatási részlege foglalkozik, a Bécsi Műszaki Egyetem például az Infineonnal dolgozik együtt, a kész csomagokat pedig a nagy cégek világszerte alkalmazzák.

Jech nem hiszi, hogy az egyes gyártók tudatosan készítenének rossz chipeket. Mindegyik annyira jól akarja megépíteni az egyes tranzisztorokat, amennyire csak lehetséges, hogy azok minél tartósabbak legyenek. Az viszont mindig kérdéses, hogy mennyi időt és energiát kell egy folyamat javítására fordítani, s az is, hogy ez megéri-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #13
    Mondjuk a telefonban nem a SOC megy tönkre hanem az akkumulátor.

    A cikk szerint a mai 5nanos chipek "legalább 7-10 évig működnek a laptopokban vagy az okostelefonokban"

    Érdekes hogy a telefonom/laptopom alig pár éves, de csak az elavulás miatt cseréltem le a régieket, a tabletem 5 éves a switchem 4 a 3DSem még régebbi, a régebbi TVnk meg 2009es (abban is van dekódoló chip) és mennek szépen szerintem a PS vitámban valahogy vibrál a kép, de az szerintem nem a SOC miatt van.
  • kvp #12
    "Nem is értem, miért nem cseréljük le az alapelveket, amelyek egyértelműen kimutathatóan rosszabb eredménnyel működnek a túlélésünk szempontjából mint akár a korábbiak?"

    Ket hasznalhato ut is lenne:
    - A tartosabb rendszereket tartosabb aramkorokbol, azokat pedig tartosabb chipekbol epitjuk.
    - A tartosabb rendszereket szabvanyositjuk es konnyen cserelhetore epitjuk a gyorsan tonkremeno aramkoroket. Mint ahogy egy villanyego is cserelheto a szabvanyos Edison foglalatoknak koszonhetoen, ugy a vezerlok is cserelhetoek lennenek a szabvanyos aramkoroknek es szoftvereknek koszonhetoen. (kvazi ilyen szabvany lett mara a raspberry pi, az arduino es a linux)

    A cegek kezdenek rajonni, hogy az elsovel jobban jarnak, mert ha a masodik lesz a mukodo megoldas, akkor a mostani cegeknek minden piaci elonyuk elveszik par ev alatt. Ami egyebkent nem lenne olyan nagy baj, mert akkor a vegtelensegig lehetne cserelgetni a panelokat, mint ahogy az egoket is lehet egy 100 eves csillarban, ugyanis 1881-es a szabvany.
  • end3 #11
    Azaz, a chippek fejlesztésénél az egyre kisebb nanométer, - legalább annyira nem megoldás a fenntartható fejlődés szempontjából mint az elektromos autózás. - Nem is értem, miért nem cseréljük le az alapelveket, amelyek egyértelműen kimutathatóan rosszabb eredménnyel működnek a túlélésünk szempontjából mint akár a korábbiak?

    Azután a kényszerítő, végső megoldások, - ezen az úton haladva, - csak még rosszabb eredménnyel járnak. (Lsd. pl a vírus alapú népességcsökkentő elképzelések.) Nem vagyunk képesek tanulni az elkövetett hibákból. Nem vagyunk képesek belátni a alapelgondolások pusztító, hibás voltát. Állandóan megjavítani akarjuk azt, amit saját "fejlesztett" alapelgondolásunk csírájában ront el.

    Azaz, korunkban az emberi ostobaság az, ami a kimutatható általános fejlesztési alapelv! (És ez akkor is így van, ha ezt most a felkent papajai a kutató-fejlesztő "csodáknak" gőgös, magabiztos, szemellenzős büszkeséggel elutasítják.)

    A fejlesztés pénzcentrikus alapja helyett mindenképpen a megbízhatóság és használhatósághoz kell visszamenni. A fejlődés szempontjából haszonszerzés nem lehet vezérlő elv. Csak az emberiség harmonikus együttélése a környezettel és az Univerzummal.

    Még akkor is, ha ezt a jelenlegi ostoba, vezető pénzcentrikus gondolkodás másként, azaz katasztrófaként éli meg. (Ez van, amikor az egyre tanulatlanabb, műveletlenebb, az emberiség létszámához képest marginális, szűk, kalmár-harácsoló, - ráadásul még deviáns, élvhajhász, - réteg ül vezető erőként a társadalom nyakára és "fojtogatja azt az ütőereknél". Ha nem változtatunk ezen, rövidesen tényleg "mind meghalunk"!!!)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2022.01.05. 08:38:37
  • kvp #10
    "hogyan "fáradhat el" az anyag konkrétan egy tranzi esetén?"

    A mai tranzisztorok vekony felvezeto fem + szilicium oxid retegek. Ket modon tudnak faradni, egyreszt a hoterhelestol, masreszt az elektromos aramtol. Ez ketfajta hibat tud okozni, vagy a szigetelo oxidreteg eg at es megy zarlatba a vezerlo reteg a kapcsolt oldalhoz vagy a hoterhelestol a gyarban pontosan a kivanalmak szerint szenyezett szilicium oxid kristalyszerkezete valtozik meg es ekkor vagy szakadasba megy vagy nem akkor es ugy kapcsol ahogy kellene. Kb. ugy mennek tonkre ezek a tranzisztorok mint a hagyomanyos villanyegok es hasonlo modon modellezheto a meghibasodasuk is. A regi tranzisztorok pedig inkabb a falban levo villanyvezetekek meghibasodasi ratajat hoztak. Azok is tonkremennek, csak nem evek, hanem evszazadok alatt.

    Persze amig tobb ezer atom vastag reteg alkotta a tranisztor kapcsolo reszet, addig evente 1-2 atomnyi hiba sem jelentett gondot, tobb szaz ev folyamatos hasznalat amire vegul meghibasodik. A sebesseg novelese erdekeben ezeket a retegeket folyamatosan vekonyitottak es mig anno +-100 atomnyi gyartasi hiba sem szamitott, most van ahol mar csak 3 atomnyi a legyartott felulet. Ott mar 1 atomnyi gyartasi hiba is harmadaval csokkentheti az elettartalmat, raadasul ha evente serul 1 atom, akkor meg a minimalis 3 evet sem fogja kibirni az aramkor.

    Egyebkent a legjobban lathato a romlasi folyamat a tranzisztorok kozeli rokonain, a diodakon, ezen belul is a fenykibocsato didodakon, amik a mai lampakban vannak. A fokozatos felvezeto reteg romlast a folyamatos elhalvanyulas mutatja, mivel a jobb minosegu ledes egok szepen lassan veszitenek a fenyerejukbol es valnak egyre halvanyabba. A hirtelen meghibasodast pedig a hirtelen kialvo egok mutatjak. Az egot kinyitva ilyenkor egy-egy egyetlen ponton megbarnult led-et lehet latni, ami a ledben a kiegett felvezeto helye. A szamitogepek transztorai is pontosan igy kopnak, feny helyett egyre kisebb kapcsolasi aramot adva, ezzel is csokkentve a maximalis orajelet amin meg megbizhato az aramkor. Ez egy ido utan a hasznalt orajel ala esik es ekkor megbizhatatlanna valik az aramkor (folyton hibazik) vagy hirtelen kieg egy kritikus tranzisztor es akkor egyik pillanatrol a masikra all meg az egesz aramkor.

    A chipeknel pedig azert merult fel a tartossag kerdese, mert egy telefonnal meg valahogy rendben van az, hogy 3 evente el kell dobni es mondjuk 10%-uk egy even belul megall, de egy auto vagy egy epulet eseten nem mondhatjuk azt, hogy 3 evente mindet be kell zuzni vagy le kell bontani es ujat venni/epiteni. Autok eseten legalabb a 10 eves elettartamot el kellene erni a selejtezes vagy teljes ujaepites elott (ez jelenleg a Tesla tavlati celja is), mig okosepuletek eseten is legalabb a 10-15 eves elettartamot kellene biztositani, mielott a csupasz falig vissza kell bontani mindent.

    Ha nem valtozik semmi, akkor a jelenlegi technikai szint mellett az okostelefonok utan az okosautokbol es okosotthonokbol is 3 evente kell majd ujat venni. (klasszikus vicc: Mit csinal a milliardos ha leejti a lekvaros kenyeret a nappaliban a szonyegre? Vesz egy uj szonyeget? Nem, vesz egy uj hazat...)
  • HubaBuba #9
    Bocs, de többen írtátok: hogyan "fáradhat el" az anyag konkrétan egy tranzi esetén?
  • Zsoltee_a_bator #8
    Vegeredmenyben jobban jarhattak vele, mint egy lassabb de konzisztens autoval?
  • MerlinW #7
    És a cikk pontosan leírja, a mai chip-ek miért nem. A 286-osban 1500 nanométeres tranzik voltak. A maiban 5-7 nanométeresek. Ezred milliméter vs milliomod. Kevesebb anyag hamarabb fárad.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2022.01.04. 15:49:01
  • Csucse #6
    Kb 30 éves 286-os és 386-os Intel CPU-k, melyek évtizedeken át intenzíven, de szakszerűen voltak használva, hibátlanul működnek ma is...
  • dyra #5
    Volt egy idő a 2000-es évek elejétől mondjuk ezekig a spéci motorokig. Ott volt az az év amikor Raikonnen alatt folyamatosan kirohadt a Mclaren-Merci. Tipikus példája volt annak, hogy kell szabályos gyors autót építeni. Ha nem rohadt le az autó simán nyerte a versenyt.
  • Zsoltee_a_bator #4
    Mik azok a reszek, amiket versenyenkent cserelgettek es melyik idoszakban?

    Ugy tudom a kezdetekkor meg gumibol is ugyanazt hasznaltak egesz szezon alatt.