Berta Sándor

A függőségektől szenved a chipgyártás

A koronavírus-járvány, majd a mostani orosz-ukrán háború megmutatta, hogy a piac rendkívüli módon ki van szolgáltatva egyes országoknak.

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború már most is észlelhető hatással van a számítástechnikai termékek világpiacára. Számos kulcsfontosságú alapanyagból alakulhat ki hiány. A félvezetőgyártás során használt elemek – neongáz, palládium és héliumgáz – jelentős részét ukrán és orosz gyárakban állítják elő, az ipari minőségű neongáz túlnyomó része Ukrajnából érkezik. A bizonyos típusú félvezetők gyártásához használt palládium egyik legfontosabb előállítója a jelenleg súlyos szankciókkal sújtott Oroszország, a szintén nélkülözhetetlen hélium ellátásával pedig a koronavírustól és a háborútól függetlenül is gondok vannak.

A helyzet veszélyeire hívta fel a figyelmet Reinhard Ploss, az Infineon Technologies AG vezetője is, aki elmondta, hogy az egyes anyagok vonatkozásában komolyan függ a piac bizonyos államoktól. Bár ők különösen figyelnek arra, hogy több, egymástól független forrásból szerezzék be a nyersanyagokat, de így sem tudnak úrrá lenni a jelenlegi ellátási nehézségeken. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ipar gyakorlatilag még fel sem ocsúdott az egyik helyzetből, máris egy újabb szituációval kell megbirkóznia: alig csendesült el a koronavírus-járvány szinte azonnal jött az orosz-ukrán háború.

A mostani viszonyokra az jellemző, hogy aki ma megrendel valamit, az azt legkorábban egy év múlva kapja meg. A raktárkészletek felhalmozása önmagában nem elegendő, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy egyes alkatrészeket csupán egy bizonyos időpontig lehet eltárolni és feldolgozni, míg a globális gyártás leállítása nem lenne hatékony. Az egyes anyagok nem pótolhatók könnyen és még ha a szakemberek találnak is alternatívákat, azoknak a gyártási eljárásokhoz igazítása akár egy esztendőbe is telhet.

További gondot jelentenek a folyamatok: a mikrochipek gyártása például nagyon erősen globalizált. A fontos nyersanyagokat afrikai, dél-amerikai vagy kínai bányákban termelik ki, majd azokat Japánban és Európában dolgozzák fel szilíciumostyákká. A chiptervező szoftverek és a gyártáshoz szükséges gépek elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, néhány esetben Európában vagy Japánban készülnek. Az összes elemet Tajvanba vagy Dél-Koreába szállítják, ezt követően Kínában és Malajziában valósul meg a becsomagolás és a tesztelés. Amennyiben az egyik helyen gondok vannak, akkor a teljes rendszer leáll. Ploss szerint a teljes függetlenséghez a globális kapacitásokat a kétszeresére kellene növelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #21
    Jelenleg a világ népessége csökken?
    Az hogy mindenki a fejlett világban éljen nem lehetséges pontosan az országok miatt.
    Vagyis te meg támogatod hogy gettók legyenek.
    A jelenlegi tendenciák alapján a Föld hamarosan nem lesz élhető az emberiség számára úgy ahogyan azt megszokta.
    Én csak a racionális vonalon mozgok, milliárdok meg fognak halni így vagy úgy. A kérdés te meddig szeretnéd ezt a szenvedést elnyujtani.

    Látod azokban az országokban ahol nincs az nagy gyerek csinálás kedv, pont azért van mert ezt felismerték és egyszerűbb a importálni.
    A globalizmus meg nem azt jelenti az Én értelmezésem szerint mint amit te gondolsz.
    A világ nyelv nem azt jelenti, hogy az egyén nem tarthatja meg az eredeti nyelvét, hanem tud egy extrát is. Nálunk a 3. Generációs görög még mindig beszél görögül, attól függetlenül hogy angolul is tud. 3 generáció érted a nagy globál olvasztó tégelyben.

    Először gondolkodj el azon hogyan lehet az önpusztító magatartást megszüntetni, utánna lehetne gondolkodni a többin.
    A problémák nem korlátozódnak országok területére ha nem tűnt volna fel, egy komplett ökoszisztéma az egész bolygó.
    Egyenlőre csakis globális összefogás ami segíthet ahhoz pedig kell egy közös nyelv.
    De ugye ez az ördög műve.....
    Hagyjuk Mindenki csak lapos ideológiai skatulyazasra képes, gondolkodni azt nem.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.03.24. 23:34:28
  • kvp #20
    "végül kiböki, hogy anarchista - amivel normális ember nem tud mit kezdeni ugye."

    Egyelore nekem inkabb globalistanak tunik, raadasul abbol a valtozatbol akik onkent halnanak ki, csak hogy a vilag birtokolt vagyon szerint arra "erdemes" resze az altaluk elkepzelt eletszinvonalon elhessen. Tenyleg nem tudok ezzel mit kezdeni.

    Sajnos nagyon sokan tamogatjak a globalizaciot es a mostani haborus helyzet miatt meg azok is bealltak a globalistak moge, akik amugy esznel lennenek. Egyre inkabb ugy erzem az oroszokat nagyon csunyan csobe huztak es sajnos eleg hulye (elbizakodott, akarmi) volt a vezetesuk, hogy belesetaljanak a csapdaba.

    "Az eredmény egy folyamatosan növekvő populáció"

    A fejlett vilag lakossaga folyamatosan csokken, reszben termeszetes uton, reszben a globalis kultura hatasara. Egyebkent pl. Magyarorszag eltartokepessege az ENSZ szerint olyan 10 millio fo korul van a bolygo rongalasa nelkul. (persze most 4x annyi elelmiszert termelunk, mint amennyire itthon szukseg lenne) A helyes elv az lenne, hogy mindenki oldja meg helyileg az elelmezeset es a sajat lakossagat tartsa a sajat torzsi teruletei eltartokepessegen belul. Tovabba senki nem vandorol sehova, minden kultura bekesen el egymas mellet. (foldrajzilag jol elkulonult teruleteken) Nepessegnovekedes jelenleg csak ott van a bolygon, ahova kivulrol plusz elelmiszer aramlik be segelykent es nem rendelkeznek az onellatashoz szukseges civilizacios tudassal. Meg ennek a folyamatnak a mellekhatasakent ezen teruletek folos lakossaga jelenik meg a civilizalt vilagban mint nepessegnovelo tenyezo. De nelkuluk a nyugati vilag magatol beallna a teruletileg stabil nepessegre. Ez demokratikus nemzetallamok eseten korlatozna, sot igazabol megszuntetne a globalis nagytokesek politikai es penzugyi hatalmat. Ha nincs jelentos vilagkereskedelem - mert nincs ra igeny - akkor a globalis toke ertektelen. Viszont minel globalizalabb a vilag, annal kevesebb ember kezeben osszpontosul annal nagyobb hatalom, ami az egesz emberiseg fennmaradasara veszelyt jelent. 10 millio kis helyi torzs vagy helyi torzsszovetseg (lasd pl. magyarok) nem jelent osszesen akkora veszelyt az emberisegre mint 3 globalis nagyhatalom. Most kepzeljuk el, hogy mekkora veszely lenne ha egyetlen ember dontesein mulna az emberiseg lete?
  • Agyturbinikusz #19
    Értem a jelenlegi szociális berendezkedés lényege a minél nagyobb fragmentácio, így több ember kerül hatalomra.
    Az eredmény egy folyamatosan növekvő populáció ami konkurálast eredményez hiszen a gragmentalat csoportok félnek egymástól ezért próbálják egymást túlszaporodni.

    Ez oda fog vezetni hogy túl sok ember jut az erőforrásokra.
    Vagyis a nacionalista világnézet egy nyomorult tulnepesedett világképet vetít előre ahol ugyan úgy egy szűk réteg irányítja a az agymosott tömegeket, csak azok töredezettek, így nem tudnak egymással koperalni.
    Ez egy igen rossz elképzelés meg a másik alternatíva figyelmebe vétele esetén hiszen milliárdos nagyságrendű nyomort teremtünk azért hogy pár önző ember jól érezze magát. Vagyis ez a nagyobbik rossz.
    És mégis Mindenki ezt preferálja mint jövő. Érdekes.
  • Tetsuo #18
    Agyturbinikusszal való vitatkozás könnyen végtelen ciklust eredményezhet, hiszen az összes érvelési hibát felsorakoztatja és ismétli önmagát, végül kiböki, hogy anarchista - amivel normális ember nem tud mit kezdeni ugye.
  • kvp #17
    Ha egy adott nep es kultura fennmaradasa a cel, akkor nem szamit, hogy a globalistak szamara felesleges-e az adott lakossag, mert a sajat csoport szintu ellenallasuk aranyos a felejuk iranyulo veszelyekkel. Tehat ha beken hagyjak oket, akkor ok is beken hagyjak a globalistakat. Ellenkezo esetben az adott nepnek a megmaradas erdekeben "joga van" barmilyen eszkozt felhasznalni a tulelesuk erdekeben.

    ps: Ez kb. annak felel meg, mintha anno a kihalasra itelt igahuzo lovak inkabb a gepeket es a nagytokeseket pusztittottak volna el, hogy a sajat es leszarmazottaik tuleleset garantaljak. Erre a lovak persze nem voltak kepesek, de egy tulelesi cellal szervezodo nemzet (azaz nemzetallam) kepes lehet aktivan vedekezni mind a lakossag fokozatos lecserelese, mind a kulturajuk feloldodasa ellen. Ez akar katonai konfliktusokhoz is vehethet, de amennyiben a tuleles a kerdes, akkor ezeket nem lehet megkerulni, maximum elrettentessel megelozni a tenyleges fizikai konfliktust.

    Meglepo modon, de ugyanezt a filozofiat valljak a muzulmanok is, bar ok nem nemzeti hanem vallasi alapon definaljak a csoportjukat es az egyetlen ok amiert nem eleg hatekonyak a nyugati modern (ugynevezett "tolerans") kulturakkal szemben az az al csoportjaik kozti folytonos belharc. Ez elobb utobb a kozos kulso ellenseg miatt meg fog szunni vagy legalabbis joreszt felre tudjak tenni, ha a megmaradasuk a kerdes. Igazabol a nagytokes globalistak es a kinai partvezetes mellett a harmadik nagy ero vagy eszme az iszlam, ami kepes lehet a teljes vilag folott megszerezni az iranyitast, koszonhetoen az elozo kettohoz hasonlo teljes eletszervezesi elvrendszeruknek. Az iszlam ilyen szempontol nem csak vallas, hanem allam- es eletszervezesi szabalyok gyujtemenye, hasonloan az idaig nem tul sikeres kommunizmushoz vagy a manapsag egyre jobban terjedo nyugati stilusu globalizmushoz. Sajnos se a globalistak, se a kinai partvezetes, se az iszlam nem ertekeli tul sokra az egyen es csaladja eletet. Ez van amikor a 3 rossz kozzul egyiket se szabad valasztani.
  • Agyturbinikusz #16
    Ha ragaszkodunk a kultúrához akkor nem leszünk feleslegesek? Szerintem a 2 nem semmi köze egymáshoz.

    Vagyis teljesen felesleges a 2 dolgot egymáshoz kapcsolni hiszen nincs összefüggés.
  • kvp #15
    Azok az emberek ragaszkodnak a kulturajukhoz akik szeretnek ha az unokaik es azok leszarmazottai is letezzenek. Akik a jelen globalizmusban feladjak a kulurajukat kenyelmesebb elethez juthatnak, de amennyiben foloslegesse valnak a nagytokesek szamara, ugy jarnak mint a lovak az ipari forradalom idejen. Nem vagtak le oket tomegesen a gozgepek es a belso egesu motorok megjelenesevel, de nem is nagyon szaporitottak tovabb oket. A gazdagok megtartottak nehanyat disznek, sport es szorakozasi celbol, de a tobbseg feleslegesse valt.

    A negyedik ipari forradalom, az automatizacio forradalma pont most teszi feleslegesse a bolygo lakossaganak nagyreszet. Ha valaki arra jatszik, hogy majd o es a leszarmazottai lesznek a nagytokesek altal szolganak megtartott kevesek kozt, ahhoz joga van, de a valosag az, hogy azok maradnak meg nagyobb valoszinuseggel akik szembeszallnak a globalizmussal.

    Nyugaton is csak azok a nep vagy vallasi csoportok maradnak meg es no folyamatosan a letszamuk, akik kepesek a sajat kulturajukat vagy vallasukat osszetarto erokent hasznalni es hajlandoak akar eroszakosan is konfrontalodni barkivel es barmivel aki vagy ami szembe menne veluk. Ilyen nagy, nemzetek feletti osszetarto ero, kozos kultura pl. az iszlam, foleg annak radikalisabb valtozatai. Ha a globalistak nem tudjak (vagy akarjak) oket kiirtani, akkor a bolygo dominans vallasava es kulturajava fognak valni. Ez egy egyszeru evolucios folyamat, ahol csak a tuleles szamit.
  • Agyturbinikusz #14
    Ez megint csak érdekes, a legtöbb embernek ugyan úgy szar országtól függetlenül, akik jobbat akarnak azok simán feladják ezt a nagy kulturális függést is
    Ezzel azt akarod mondani hogy csak a tehetetlen együgyű emberek ragaszkodnak a kultúrához, főleg ha éppen be ban tömve valamivel a szájuk?
    Mert aki alkotni akár, előrébb szeretne jutni annak nem a saját kultúra az elsődleges.... A jelenlegi ábra nekem nagyon ezt mutatja.
  • kvp #13
    "Érted az adott kultúra bárhol az adott kultúra marad."

    Ha nincs sajat orszaga, akkor nem nagyon lehetnek egymassal kozosseget alkoto emberek, akik megorzik azt es ezek az emberek nem tudnak a kulturajukat vedo kozossegi donteseket hozni. Raadasul hatalmas a nyomas arra, hogy a kozos (egyseges), mindenki altal beszelt nyelvet hasznaljak a mindennapi elet soran meg egymas kozott is. Ez utobbi elobb-utobb az adott nyelv es kultura eltuneset hozza. Kulfoldre telepulo magyarok eseten ez kb. a harmadik generacio kornyeken kovetkezik be teljes mertekben. Csak akkor maradhat meg egy migrans kultura, ha atveszi a helyi vezeto szerepet es lecsereli a helyi lakossagot es kulturat.

    Persze lehet foldrajzilag csoportusulni, ott kozos, sajat nyelvu kozosseget letrehozni, ezek az etnikai alapon szervozodo gettok a nyugati tarsadalmakban. Viszont a folyamat kovetlen eredmenye a tarsadalmak szettoredezese eltero kulturaju, egymassal ellenseges csoportokra. Egy ido utan vagy a tobbsegi (darabszamra tobbsegi) csoport kerekedik felul vagy a hivatalos allamnyelvet kepviselo integralja az osszeset eroszakkal. Elso esetben egy uj allam jon letre, uj tobbsegi nyelvvel, a masik esetben feloldodnak a kisebbsegek. Nagybritanniaban mindkettore volt pelda, ott jellemzoen lecsereltek a korabbi tarsadalmat es nyelvet az ujonnan erkezok, kelta, romai, szasz, viking, normann es ujabban del angliaban az afrikai/nyugat es delazsiai csoportok. Ez utobbi esetben meg egyelore nem dolt el, hogy melyik lesz az uj dominans angliai nyelv.

    De Magyarorszagon is jo pelda, hogy az itt elo keltak felolvadtak a belso hatarok nelkuli romai birodalomban, majd jottek a hunok es utannuk a magyarok es az itt elo kelta, romai, hun, stb. csoportok par szaz ev alatt feloldodtak a magyar nepben es kulturaban. Ugyanez tortent a kesobb erkezo kunokkal is. A darabszam es a kulturalis dominancia alapjan a tobbsegi nyelv es kultura maradt csak meg. A honfoglalas koraban a magyarok voltak a migransok es lettek az uj tobbsegi tarsadalom.

    Mint jelent ez egy globalis vilagban? Csak egyetlen vilagnyelv maradna meg, a dominansabb vezeto csoport nyelve es egyetlen kultura, a globalista elit sajat kulturaja. Mellle egyetlen vallas maradna, a globalista elit vallasa, ami az ateizumus es a scientifizmus kevereke. Ennek a folyamatnak az eredmenyet eleg jol leirja a Szep uj vilag. Persze attol, meg hogy az disztopianak irodott, nem jelenti azt, hogy sok ember szamara nem tunik elerendo utopianak.

    Az elmult 5000 evben csak azok a kulturak maradtak fenn egy nagyob birodalommal valo talalkozaskor, amik eleg erosek voltak ahhoz, hogy ne integralodjanak a tobbsegi tarsadalomba es ez altalaban eroszakig fajulo konfliktusokat jelentett. Jo pelda a zsido nep fennmaradasa, akik mar akar Egyiptomban is megszunhettek volna letezni, de tudatosan vallaltak a konfliktust minden kozelukbe kerulo csoporttal, ezzel megorizve nepuket, kulturajukat. A nemzetallamok elvileg csak a bekes egymas mellett eles lehetoseget biztositjak ezen eltero es tudatosan nem keveredo csoportok szamara. A brit tarsadalmi konfliktusok nagyreszet is megoldana, ha a brit nagyvarosokat tobb kisebb, fuggetlen nemzetallamra osztanak szet, bar a szelsosegesen eltero populacios ratak miatt ott egesz del anglia levalasztasa es fuggetlenedese lenne tartosabb megoldas. Igy jott letre Irorszag es Wales is, Irorszagba huzodtak vissza a keltak a szasz, majd Wales-be huzodtak vissza a szaszok a normann hoditas elol. Itt lenne az ideje, hogy az angolok visszavonuljanak del Angliabol, atadva a teruletet az uj tobbsegi lakossagnak es kulturanak, ha nem akarnak teljesen feloldodni az uj tobbsegben.
  • Agyturbinikusz #12
    Miért kéne kihalni az egyedi kultúrának, az a kérdés ezt miért kell határokkal jelölni?
    Érted az adott kultúra bárhol az adott kultúra marad.

    Ennyi lenne a kulcs, és nem azon agyalni, hogy hogyan csináljuk ki a másikat.
    Ezen semmi vallásos nincs, egyszerű logika, ha az emberek arra fordítják idejüket, hogy valamit létre hozzanak, akkor az létre fog jönni előbb vagy utóbb, ha viszont arra fordítják hogy hülye agymosott módon demagóg ideológiákat ismételgetnek abból csak több kis csoport birka jön ki. Melyik a jobb?
    Mert eddig Mindenki a bírkaságra szavazott mindenhol.
    Ha ez így jó mindenkinek, akkor elnézést, én létrehozni szeretek, nem ismetelgetni.
    Nem én vagyok a mérce, hanem mindenkit saját magához kell mérni. Éppen ezt teszem. A legtöbb ember ezek szerint pont arra jó amit jelenleg is csinálnak.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.03.23. 21:45:19