Berta Sándor

Jelentősen növelhető a rézkábelek adatátviteli sebessége

Tudósokat foglalkoztatja az a kérdés, hogy a rézkábelek lehetnek-e az optikai kábelek alternatívái.

Nagy-Britanniában rendkívül sok helyen használják a rézkábeleket, miközben a szigetországban még korántsem teljes az optikai kábeles lefedettség. Ergin Dinc, a Cambridge-i Egyetem kutatója és a kollégái ezért is kezdték vizsgálni, hogy - rövid távolságokon - lehetőség van-e az optikai kábelek adatátviteli sebességének elérésére a rézkábelek esetében vagy sem.

A szakember azzal érvel, hogy a korábban telefonvezetékekként alkalmazott rézdrótpárok a mostaninál ötször nagyobb frekvencia elérését is lehetővé tennék. Amennyiben ez megvalósulna, akkor jelentős mértékben javulhatna az adatátviteli ráta. Dinc kiemeli, hogy az érintett kábelek nagyon idősek, azokat Alexander Graham Bell találta fel és azóta senki sem foglalkozott az elérhető elméleti határaikkal. Eddig az adatátviteli sebesség azért volt nagyon korlátozott a rézkábelek esetében, mert a jelet elektromos áramon keresztül küldik. A meglévő rézkábel-alapú szélessávú kapcsolatok egy 1 GHz alatti frekvenciával működnek. Azonban ha a frekvenciát 5 GHz-re emelik, akkor az adatátviteli ráta is az ötszörösére növelhető. Ehhez csupán egy olcsó alkatrészre van szükség.

Persze a frekvencia emelésével párhuzamosan a hibaráta is megnő és ezért most még nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyivel lehet valójában megemelni az adatátviteli sebességet. Ennek megállapításához további vizsgálatokra van szükség. A tudós mindenesetre úgy becsülte, hogy a 3 Gbps-os adatátviteli sebesség még így is elérhető. Amennyiben az megvalósul, akkor a mostani elméleti maximum háromszorosa lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #6
    Nálunk a 90-es években kicserélték az alközponti hálózati gerincét optikára, akkor majd 99% dark fiber volt, mert az internet még csak álom volt.
    Most kezd telítődni cirka 30 év után, igaz ez annak köszönhető, hogy az NBN első köre optika a node of alapon volt.

    Az hogy 1 érpár mit tud nem releváns, hiszen aki látott már telefon hálózatot az tudja hogy érpár között nincs árnyékolás. Ergo a crosstalk nagyobb frekvenciasáv esetén(10-20mbit) lehetetlené teszi a kommunikációt 3-4 kilométer felett. Az felett marad a 3-5 megabit mint max. Ha jó a hálózat.

    Ennyit a telefonia érpár használati szokásairól.
  • MerlinW #5
    Ez mind oké, de a jelenlegi, régi kábelekkel akarják megoldani, hogy ne kelljen 20 év infrastruktúráját újraépíteni.
  • duke #4
    Engem nem vernek at. Miutan leleplezodtek, hogy az 5G -vel terjesztik a covidot, valtoztatni kell a modszeren. Eleg nyilvanvalo, hogy most majd rez kabelen akarjak terjeszteni a virust.
  • kvp #3
    Brit tudosok. Rez alapu csavart erparos ethernet-bol mar jo regota letezik 10 gigabites is. Az UTP/STP technologiaju rezes ethernet-hez hasznalt kabelek pedig a hagyomanyos telefonkabelekbol szarmaznak, csak gyarilag jobb minoseguek. Minel jobb minosegu a rezes erpar, annal nagyobb sebesseget lehet elerni rajta. A 10 gigabithez egyebkent 4 erpart hasznalnak fel, tehat elvileg 2.5 Gb / erpar amit a jelenlegi polcrol leveheto, lassan evtizedes techika biztosit erparonkent.

    A modern rez alapu szelessavu kapcsolatok jelenleg is megprobaljak a teljes frekvenciatartomanyt felhasznalni, majd amennyi megbizhatoan atmegy, annyit hasznalnak. A nagyon regi, rossz csatlakozasokkal es derekszogu toresekkel teli telefonvonalakon ez akar analog modemes sebesseg is lehet. De ha valamivel jobb a vonal, akkor half duplex modban akar a 2.5 GB is realis. Nem a jovoben, hanem a manapsag Magyarorszagon hasznalt olcso kinai ADSL modemekkel. Ez nem az elmeleti maximum, akar a duplaja is siman elerheto lenne, ha tenyleg jo a vonal es eleg rovid a kabelhossz, de egyszeruen nem eri meg anyagilag. A legtobb helyen inkabb kihuzzak a filleres optikat vagy olcsobb rezes utp/stp kabeleket.

    Az eredeti cikkben emlitett optikai gerinces, de rezes vegpontu bekoteseket hasznalt a matav/telecom par evvel ezelottig. Ha jol emlekszem valamikor 2018 korul alltak at Budapesten az olcsobb, vegig optikas megoldasra. Kevesebb aktiv alkatresz kell hozza es az optikai kabel olcsobb mint a rezhuzal.

    ps: A rezvezetekek elmeleti maximuma igazabol eleg jol ismert, de eleg sok parametertol fugg. Kis tavolsagra a 64 gigabit / erpar is elerheto, sot pont ezt a megoldast hasznalja az uj pcie protokoll. Anyagilag ugyancsak nem eri meg egyelore ennyire nagy savszelesseget hasznalni, de egy szamitogephazon belul tobb ertelme van rezvezeteken vinni a jeleket ket szilicium alapu chip kozott. (es ez is tovabb novelheto lenne a jelelenleg legjobb 4 bites kodolasrol 8 vagy 12 vagy tobb bites kodolasra, azaz akar tobb terabit is elerheto lenne egy rezparon, marmint elmeleti szinten, de ugy latszik a briteknek nem szoltak errol sem vagy csak egy nagyon nagyon regi publiaciorol van szo, mondjuk ket evtizeddel ezelottirol)
  • Agyturbinikusz #2
    Az adott érpár impedancia megmondja a Max frekvencia mellett mekkora az a távolság ami esetén adott amplitudó mellett még értelmezhető az érpár végén a logikai szint.
    Vagyis ha növeljük az amplitudót az növeli a távolságot, igen ám de egy digitális jel esetén a felfutáshoz idő szükséges, az idő növekszik az amplitudóval. Vagyis akkor csökkenteni kell a frekvenciát. Nem véletlenül van így kitalálva a feszültség szint ahogy most van.
    Persze a másik, hogy a transzformátor nem szereti a digitális jeleket.
  • Tetsuo #1
    Ezek a brit tudósok! :-D