Berta Sándor

Elhunyt a DSL egyik atyja

A 82 éves Joseph W. Lechleider rákos volt.

A szakember 1933. február 22-én született Brooklynban és előbb a Cooper Union, majd a New York-i Egyetem tanult. Az első munkahelye a General Electric volt, onnan került a Bell kutatóközpontjába, amelyet később Bellcore néven is ismertek. A kutatók az 1980-as évek végén azt akarták megoldani hogy miként lehet nagy adatmennyiségeket továbbítani rézkábelen. Különleges problémát jelentett az úgynevezett crosstalk, vagyis az az elektromos interferencia jelenség, amely akkor jelentkezett, amikor egy vonalon mindkét irányba próbáltak információt továbbítani. Ezek olyan zavarok voltak, amelyek az adattovábbítás sebességét drámai mértékben befolyásolták.

A megoldást Lechleider találta meg, így egyszerű módon ki lehetett kerülni ezt az akadályt. Felfedezte, hogy a zavarokat minimalizálni lehet, ha az adattovábbítás aszimmetrikus sebességgel valósul meg, vagyis ha a letöltés jelentősen gyorsabban történik, mint a feltöltés. Ez jelentette a későbbi Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) technológia alapjait.

Eleinte sokan szkeptikusan fogadták a találmányt, mert a rézkábelen még így sem lehetett elég nagy sebességgel biztosítani az adatok továbbítását, ami pedig elengedhetetlen lett volna a Bell eredeti tervének, egy Video-on-Demand szolgáltatás létrehozásának a megvalósításához. A következő években az ADSL szabványt folyamatosan továbbfejlesztették és így az 1990-es évek végére elkezdhette kiváltani az akkori modemes kapcsolatokat. Lechleidert később beválasztották az amerikai feltalálók előtt tisztelgő hírességek csarnokába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #3
    Annak idején matematikailag levezették, bizonyítással, hogy az 56 kbit/s a legnagyobb sebesség, ami rézdróton lehetséges (amúgy már az is aszimmetrikus volt, felfelé asszem 33,6 kbit/s volt a max. az 57 kbites modemeknél, legalábbis valami ilyesmi rémlik). Aztán mégis megoldották.
  • twollah #2
    Emlekszem 2001 karacsonyan bekottettem az ADSL-t.
    384/64 kbit/s volt a sebessege, a modemes 56 kbit/s-hez kepest maga volt a fenysebesseg.
  • Tetsuo #1
    Egy kulcsfigura a milliárdból... :-)