Berta Sándor

Vita a német VDSL-hálózat megnyitásáról

Az elmúlt hónapok viszonylagos nyugalma után ismét vita robbant ki a német távközlési vállalatok között. A DT azt szeretné, ha a hálózatára rácsatlakozó többi cégtől díjat szedhetne a lehetőségért.

A legújabb összezördülés annak köszönhető, hogy a Deutsche Telekom az elmúlt napokban egy beadványt juttatott el a Szövetségi Hálózatfelügyelethez. A dokumentumban a cég azt kérte a hivataltól, hogy a piaci szereplők fizessenek, ha csatlakozni akarnak a rendszeréhez, hogy így lássák el szélessávú hozzáférésekkel az előfizetőiket. A konkurens cégek meglepődtek és felháborodtak a DT lépésén, mivel az elmúlt hónapokban számos esetben egyeztettek vele, de a kérdés szóba sem került. Igaz, a tárgyalófelek a technikai részletekben sem tudtak megegyezni.

"A Deutsche Telekom minden bizonnyal ilyen módon próbálja meg rögzíteni a nem piacképes követelményeit" - reagált a hírre Jürgen Grützner, a VATM szakmai szövetség ügyvezetője. Mivel túl drága lenne az új optikai kábelcsatornák kiásása, ezért a DT kötelezve lett arra, hogy hozzáférést biztosítson a hálózatához. Ez több módon lehetséges. Az egyik, hogy megnyitják a kapcsolószekrényeket és a vezetékeket. Ebben az esetben a DT minden átadott vezeték méteréért 41 eurócentet követel. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a konkurens cégeknek nincs szükségük akkora kapacitásra, mint amekkorát a vállalat kínál a számukra. Csak annyi kábelcsatornáért akarnak fizetni, amennyit valóban használnak is.

A másik lehetőség a DT által nem használt, de már kész kábelek átengedése. Ebben az esetben havonta 320,46 eurós bérleti díjat és egy egyszeri 82,23 eurós rendelkezésre állási díjat kellene fizetniük a szolgáltatóknak. A két összegért cserébe egy olyan infrastruktúrát kapnának, amely elég több száz háztartás ellátásához. A harmadik lehetőség, hogy új kapcsolószekrényeket hoznak létre, amelyek telepítési díját szintén az alternatív szolgáltatóknak kellene kifizetniük. Ez viszont egyrészt nagyon megemelné a beruházások költségeit, másrészt könnyen kiválthatná a városi hivatalok és lakosok ellenkezését.

A Deutsche Telekom augusztus elején döntött úgy, hogy megnyitja szabad kábelcsatornáit, hogy így segítse elő a szélessávú hálózatok kiépítését, illetve bővítését. Korábban felmerült, hogy az energiaügyi cégek is segíthetnének a nagy sávszélességű hálózatok fejlesztésében. Az áram- vagy gázvezetékek mellett ugyanis kitűnően elférnének az optikai kábelek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troppauer #1
    "A dokumentumban a cég azt kérte a hivataltól, hogy a piaci szereplők fizessenek, ha csatlakozni akarnak a rendszeréhez, hogy így lássák el szélessávú hozzáférésekkel az előfizetőiket. A konkurens cégek meglepődtek és felháborodtak a DT lépésén..."

    Azért kíváncsi lennék, hogy melyik hülye gondolta, hogy ingyen lesz.........