• kvp
    #3
    Brit tudosok. Rez alapu csavart erparos ethernet-bol mar jo regota letezik 10 gigabites is. Az UTP/STP technologiaju rezes ethernet-hez hasznalt kabelek pedig a hagyomanyos telefonkabelekbol szarmaznak, csak gyarilag jobb minoseguek. Minel jobb minosegu a rezes erpar, annal nagyobb sebesseget lehet elerni rajta. A 10 gigabithez egyebkent 4 erpart hasznalnak fel, tehat elvileg 2.5 Gb / erpar amit a jelenlegi polcrol leveheto, lassan evtizedes techika biztosit erparonkent.

    A modern rez alapu szelessavu kapcsolatok jelenleg is megprobaljak a teljes frekvenciatartomanyt felhasznalni, majd amennyi megbizhatoan atmegy, annyit hasznalnak. A nagyon regi, rossz csatlakozasokkal es derekszogu toresekkel teli telefonvonalakon ez akar analog modemes sebesseg is lehet. De ha valamivel jobb a vonal, akkor half duplex modban akar a 2.5 GB is realis. Nem a jovoben, hanem a manapsag Magyarorszagon hasznalt olcso kinai ADSL modemekkel. Ez nem az elmeleti maximum, akar a duplaja is siman elerheto lenne, ha tenyleg jo a vonal es eleg rovid a kabelhossz, de egyszeruen nem eri meg anyagilag. A legtobb helyen inkabb kihuzzak a filleres optikat vagy olcsobb rezes utp/stp kabeleket.

    Az eredeti cikkben emlitett optikai gerinces, de rezes vegpontu bekoteseket hasznalt a matav/telecom par evvel ezelottig. Ha jol emlekszem valamikor 2018 korul alltak at Budapesten az olcsobb, vegig optikas megoldasra. Kevesebb aktiv alkatresz kell hozza es az optikai kabel olcsobb mint a rezhuzal.

    ps: A rezvezetekek elmeleti maximuma igazabol eleg jol ismert, de eleg sok parametertol fugg. Kis tavolsagra a 64 gigabit / erpar is elerheto, sot pont ezt a megoldast hasznalja az uj pcie protokoll. Anyagilag ugyancsak nem eri meg egyelore ennyire nagy savszelesseget hasznalni, de egy szamitogephazon belul tobb ertelme van rezvezeteken vinni a jeleket ket szilicium alapu chip kozott. (es ez is tovabb novelheto lenne a jelelenleg legjobb 4 bites kodolasrol 8 vagy 12 vagy tobb bites kodolasra, azaz akar tobb terabit is elerheto lenne egy rezparon, marmint elmeleti szinten, de ugy latszik a briteknek nem szoltak errol sem vagy csak egy nagyon nagyon regi publiaciorol van szo, mondjuk ket evtizeddel ezelottirol)