6
 • Agyturbinikusz
  #6
  Nálunk a 90-es években kicserélték az alközponti hálózati gerincét optikára, akkor majd 99% dark fiber volt, mert az internet még csak álom volt.
  Most kezd telítődni cirka 30 év után, igaz ez annak köszönhető, hogy az NBN első köre optika a node of alapon volt.

  Az hogy 1 érpár mit tud nem releváns, hiszen aki látott már telefon hálózatot az tudja hogy érpár között nincs árnyékolás. Ergo a crosstalk nagyobb frekvenciasáv esetén(10-20mbit) lehetetlené teszi a kommunikációt 3-4 kilométer felett. Az felett marad a 3-5 megabit mint max. Ha jó a hálózat.

  Ennyit a telefonia érpár használati szokásairól.
 • MerlinW
  #5
  Ez mind oké, de a jelenlegi, régi kábelekkel akarják megoldani, hogy ne kelljen 20 év infrastruktúráját újraépíteni.
 • duke
  #4
  Engem nem vernek at. Miutan leleplezodtek, hogy az 5G -vel terjesztik a covidot, valtoztatni kell a modszeren. Eleg nyilvanvalo, hogy most majd rez kabelen akarjak terjeszteni a virust.
 • kvp
  #3
  Brit tudosok. Rez alapu csavart erparos ethernet-bol mar jo regota letezik 10 gigabites is. Az UTP/STP technologiaju rezes ethernet-hez hasznalt kabelek pedig a hagyomanyos telefonkabelekbol szarmaznak, csak gyarilag jobb minoseguek. Minel jobb minosegu a rezes erpar, annal nagyobb sebesseget lehet elerni rajta. A 10 gigabithez egyebkent 4 erpart hasznalnak fel, tehat elvileg 2.5 Gb / erpar amit a jelenlegi polcrol leveheto, lassan evtizedes techika biztosit erparonkent.

  A modern rez alapu szelessavu kapcsolatok jelenleg is megprobaljak a teljes frekvenciatartomanyt felhasznalni, majd amennyi megbizhatoan atmegy, annyit hasznalnak. A nagyon regi, rossz csatlakozasokkal es derekszogu toresekkel teli telefonvonalakon ez akar analog modemes sebesseg is lehet. De ha valamivel jobb a vonal, akkor half duplex modban akar a 2.5 GB is realis. Nem a jovoben, hanem a manapsag Magyarorszagon hasznalt olcso kinai ADSL modemekkel. Ez nem az elmeleti maximum, akar a duplaja is siman elerheto lenne, ha tenyleg jo a vonal es eleg rovid a kabelhossz, de egyszeruen nem eri meg anyagilag. A legtobb helyen inkabb kihuzzak a filleres optikat vagy olcsobb rezes utp/stp kabeleket.

  Az eredeti cikkben emlitett optikai gerinces, de rezes vegpontu bekoteseket hasznalt a matav/telecom par evvel ezelottig. Ha jol emlekszem valamikor 2018 korul alltak at Budapesten az olcsobb, vegig optikas megoldasra. Kevesebb aktiv alkatresz kell hozza es az optikai kabel olcsobb mint a rezhuzal.

  ps: A rezvezetekek elmeleti maximuma igazabol eleg jol ismert, de eleg sok parametertol fugg. Kis tavolsagra a 64 gigabit / erpar is elerheto, sot pont ezt a megoldast hasznalja az uj pcie protokoll. Anyagilag ugyancsak nem eri meg egyelore ennyire nagy savszelesseget hasznalni, de egy szamitogephazon belul tobb ertelme van rezvezeteken vinni a jeleket ket szilicium alapu chip kozott. (es ez is tovabb novelheto lenne a jelelenleg legjobb 4 bites kodolasrol 8 vagy 12 vagy tobb bites kodolasra, azaz akar tobb terabit is elerheto lenne egy rezparon, marmint elmeleti szinten, de ugy latszik a briteknek nem szoltak errol sem vagy csak egy nagyon nagyon regi publiaciorol van szo, mondjuk ket evtizeddel ezelottirol)
 • Agyturbinikusz
  #2
  Az adott érpár impedancia megmondja a Max frekvencia mellett mekkora az a távolság ami esetén adott amplitudó mellett még értelmezhető az érpár végén a logikai szint.
  Vagyis ha növeljük az amplitudót az növeli a távolságot, igen ám de egy digitális jel esetén a felfutáshoz idő szükséges, az idő növekszik az amplitudóval. Vagyis akkor csökkenteni kell a frekvenciát. Nem véletlenül van így kitalálva a feszültség szint ahogy most van.
  Persze a másik, hogy a transzformátor nem szereti a digitális jeleket.
 • Tetsuo
  #1
  Ezek a brit tudósok! :-D