Berta Sándor

10 Gbps hagyományos rézkábelen

A Bell Labs és az Alcatel-Lucent mérnökei az XG-Fast technológia segítségével érték el a kiemelkedő sebességet.

A szakembereknek rézkábelen 10 Gbps-os sebességgel tudták továbbítani az adatcsomagokat 30 méter távolságra. Az XG-Fast technológia a G.fast továbbfejlesztése, aminek a szabványosítását az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) már tavaly decemberben kezdeményezte. A G.faston alapuló első termékek 2015-ben jelenhetnek meg a boltokban. Ezek az eszközök legfeljebb 500 Mbps-os adatátviteli sebességet tesznek majd lehetővé maximum 100 méter távolságon belül.

Az Alcatel-Lucent tájékoztatása alapján az XG-Fast más frekvenciatartományban fog működni, ezáltal 70 méter távolságig 1 Gbps-os, míg 30 méterig 10 Gbps-os adatátviteli sebesség elérést teszi majd lehetővé - legalábbis a Bell Labs ilyen sebességet ért el ezeken a távolságokon. A két kísérlet során egy európai internetszolgáltató hagyományos rézkábeleit használták. Marcus Weldon, a Bell Labs elnöke kijelentette: a céljuk az, hogy átlépjék a jelenlegi határértékeket és erre jó példa volt a 10 Gbps-os sebesség elérése.

Érdekesség, hogy a 2007 novemberében a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói rekordot értek el, amikor egy hagyományos rézkábel maximális adatátviteli értékét sikerült feltornászniuk egészen 100 Gbps-ra. A sebesség 70 méter távolságig volt stabil.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #2
    Hát ez csak ott opció, ahol elviszik az üvegszálat a pincéig.
  • Lokker #1
    Hajaj, rézkábel?

    Mordor felől ismét sötét felhők gyülekeznek.