Berta Sándor

1 gigabites technológiát tesztel a British Telecom

A Huawei telepítette a British Telecom hálózatába a G.FAST technológiát, amely lehetővé teszi rézkábeleken is az 1 GBit/s-os adatátviteli sebesség elérését.

A projekthez szükséges hardvereket már felszerelték Ipswich városában. Tim Whitley, a British Telecom kutatásokért és innovációért felelős ügyvezető igazgatója közölte: a tesztek megmutatták, hogy mekkora lehetőségek vannak az ultragyors szélessávú hozzáférésekben, ezért érdeklődéssel figyelik az eredményeket, hogy eldöntsék: a G.FAST rövid-, közép- és hosszú távon milyen szerepet játszhat a hálózataikban. Thomas Schroeder, az Alcatel-Lucent szélessávú szakértője elmondta, hogy a G.FAST egy új átviteli szabvány, aminek viszont még nem zárult le a szabványosítási folyamata, ez várhatóan az év végén történhet meg. A technológia a koncepcióját tekintve a DSL-hez hasonlítható, ugyanakkor sokkal magasabb frekvenciákon működik. A Deutsche Telekom által használt VDSL2 17 MHz-ig terjedő frekvenciákat használ, míg a G.FAST 212 MHz-ig terjedőket.


A várakozások szerint maximálisan 250 méteres hosszig az optikai hálózatokkal versenyképes sebesség érhető el a hagyományos rézkábeleken, azok bármiféle átalakítása nélkül. Federico Guillen, az Alcatel-Lucent illetékes vezetője júliusban azt nyilatkozta, hogy a technológiát 100 méter hosszú vezetékeken való használatra optimalizálták és alkalmas a többlakásos házakban való kiépítésre. "A G.FAST legfeljebb 100 méteres vezetékeken 500 MBit/s-os sebességet nyújthat. Egy laboratóriumi körülmények között tartott bemutatón az Alcatel-Lucent 70 méteren elérte az 1,3 GBit/s-os adatátviteli sebességet is" - hangsúlyozta Guillen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csuhika #6
    Így van!
  • chuky123 #5
    "250m hosszig versenyképes" Most őszintén mire elég 250 méter? semmire. Max oszloptól házig vagy egy társasházban bent bár ezt vitatom mint ahogy írták ezek árnyékolatlan érpárról beszélünk ami ki van téve minden külső behatásnak, zajnak.
    Nem tartom életképes ötletnek.
  • chuky123 #4
    Száloptikát mindenhová. "Tyúkbelet" (réz érpár) el kéne felejteni. Követni kell a digi példáját
  • kvp #3
    Ilyen kis tavolsagokon nem eri meg a regi telefonkabeleken sporolni. Ahol meg a kozpontbol kellene a hazig regi droton elvinni a jelet, ott ez nem segit. Arrol nem beszelve, hogy a rendszeruk gyakorlatilag egy kisteljesitmenyu radioado, tehat ugy ertek el a nagy sebesseget utkozesek nelkul, hogy minden kabel sugaroz mint az ajto nelkuli mikrosuto, de eltero ido/kod mintaval, ezert nem zarvarjak egymast. Egyebkent itt max. 500 megabit 100 meteres kabelen, de persze az athallasok miatt ez az egesz epuletben 500, tehat egy 50 lakasos hazban mindjart csak max. 10 megabit/lakas. Ertem en, hogy olcsobb mint ujrakabelezni, de a sima csillagpontos koaxhoz kepest is eleg gyaszos. Az eu tobbi reszen inkabb kihuzzak az uj kabeleket es le van tudva.
  • Zoli007 #2
    Mert ez telefonkábelen megy.
  • sanyicks #1
    és 100 méteres távokon már miért nem UTP-t használnak?