Berta Sándor

Nehezen fogadják el a salvadoriak a bitcoint

A lakosság mellett a kereskedelem is szkeptikus a kriptovalutával szemben.

Tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az elfogadott törvény szeptember 7-től lépett hatályba. A politikus 2021 novemberében azt közölte, hogy bitcoin-várost tervez Salvador.

Most kiderült, hogy a népszerű digitális pénzért sem a lakosság, sem a helyi ipar, illetve kereskedelmi és iparkamara nem lelkesedik. Morena Valdez salvadori turisztikai miniszter ettől függetlenül bejelentette, hogy a húsvéti időszakban sok szálloda megtelt vendégekkel és a bitcoin bevezetése óta a helyi turizmus 30 százalékkal nőtt. A kriptovaluta iránt érdeklődő turisták a korábbinál hosszabb ideig maradtak és nagyobb összeget költöttek. Emellett nagy az érdeklődés a külföldről érkező befektetők részéről is.

A salvadori kereskedelmi és iparkamara viszont azt ecsetelte, hogy a januári felmérése alapján a megkérdezettek közel 92 százaléka azt nyilatkozta, hogy az új virtuális fizetőeszköz bevezetése semmilyen hatással sem volt az üzletére, míg a 86 százalékuk egyáltalán nem is használta azt. Az UCA helyi egyetem tavaly decemberi felmérése pedig arra világított rá, hogy a válaszolók 70,1 százaléka kevésbé vagy egyáltalán nem bízik a digitális pénzben. Sőt, egyötödük azt sem tudta, hogy mi az a bitcoin.

Egyelőre a salvadori kormány is meglehetősen visszafogott a kérdésben. Elmaradt például egy márciusra tervezett 10 évre szóló és egymilliárd dolláros bitcoin-kötvény kibocsátása. Alejandro Zelaya pénzügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy a megfelelő pillanatra várnak. A kötvényből finanszíroznák egyébként a tervezett bitcoin-város felépítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DRFlame #16
  Szerintem nyílt (állam tudtával történő) adócsalásról szól a feltételezett helyzet. Mert egyébként senki nem is akarna "leemelni" vagy követelni semmi adót. Persze azt továbbra sem értem, hogy milyen következő lépést vár a hatóságoktól egy ilyen mutatvány után. Nem hinném hogy bankszámla hiányában zárnák az ügyet.
 • Sequoyah #15
  Meseld mar el hogy a Bitcoin segitsegevel hogyan kell kevesebb adot fizetned.
  A beveteled utan pontosan ugyanannyi adot kell fizetned, akar Bitcoinban tartod akar nem. Es ezt neked onkent kell atutalnod, nem pedig "leemelik" a szamladrol.
 • Sydra #14
  "A kötelező adófizetés pedig nem úgy működik, hogy leemelik a számládról"
  Magadat győzködöd vagy engem? Nyilván amíg elég a fenyegetés és magadtól befizeted addig nem veszik le a számládról.

  "A másik hírnél pedig azt mondta valaki hogy a szegénységet meg a korrupciót oldja meg a kriptó."
  Én nem mondtam ilyet. A kriptó azt oldja meg, hogy nagyobb hatalmad legyen a saját pénzügyeid felett és kevésbé legyél kiszolgáltatva másoknak. Nyilván bárkit lehet zsarolni meg bebörtönözni, de jobb pénz az, amit nehezebb elvenni tőled, márpedig a kriptót nehezebb elvenni, mint a fiat pénzt.
 • DRFlame #13
  Bitcoinnal is ugyanúgy lenne adófizetés. A zsebbe készpénzes fizetéses, számla nélküli feketemunkák már kriptó előtt is léteztek. Nem éppen jó dolgok. A kötelező adófizetés pedig nem úgy működik, hogy leemelik a számládról. Tehát ha adót akarsz csalni, akkor az nem azon múlik, hogy kriptóban van-e a pénzed.

  A másik hírnél pedig azt mondta valaki hogy a szegénységet meg a korrupciót oldja meg a kriptó. Érdekesen rózsaszínben látjátok ti ezt...
 • Sydra #12
  Adó:
  Az adó a természetes vagy jogi személyek által a felettes hatalomnak kötelezően fizetendő rendszeres (esetenként rendkívüli) anyagi – leginkább pénzbeli – juttatás.
 • DRFlame #11
  Neked az engedélyed nélkül emelt már le valaki a számládról bármit is?
 • Sequoyah #10
  Vagy 70000. Vagy 700000. A vilag vagyonanak a 10x-ese.

  Imadom hogy a bitcoin fanok nagy reszenek lovese sincs a makro-okonomiarol, csak bebofognek egy 10x akkora szamot mint ami ma igaz:D
  Es ez semmit nem valtoztat azon, hogy fizetesre szinte senki sem hasznalja, csak veszik mert majd lesz valaki aki meg tobbet ad erte...
 • uwu2020 #9
  Nem értem miért pont ezt vezették be. Kb. 50 altcoin van, ami alkalmasabb lett volna.
  A BTC nem erre való, tényleg csak a megtakarítások kezelésére jó. A spórolt pénzt lehet bele rakosgatni mikor épp lent van, mint pl. most. Magas árfolyamnál meg át kell rakni stabilcoinba, vagy ki kell venni fiatba és el kell költeni.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.04.22. 12:21:07
 • Sydra #8
  Relativizálhatod a 700 milliárd dolláros piaci részesedést ahogy akarod. Majd hogy fogsz sipákolni, amikor 7000 lesz. :)
 • Sequoyah #7
  Persze, a bunozok koreben lehet tovabbra is sikeres, senki sem mondta hogy nem. Masok pedig tovabbra sem hasznaljak (lasd a cikket), csak veszik es tartogatjak, HATHA majd a jovoben hasznalni fogjak.

  Igen, 10 eve varunk arra hogy rakapjanak az emberek a hasznalatara, es ez 10 eve nem tortenik meg...