Berta Sándor

Egy hondurasi városban is fizetőeszköz lett a bitcoin

A közép-amerikai állam települése Salvador példáját követi.

A Hondurashoz tartozó Roatán szigeten található Próspera városban - amely egyúttal különleges gazdasági övezetnek számít - hivatalos fizetőeszköz lett a népszerű kriptovaluta. A lépés segítségével a település a digitális pénzbefektetőket akarja a területére csábítani.

Prósperát 2020-ban hozták létre kifejezetten azzal a céllal, hogy különleges gazdasági övezet legyen és mind gazdasági, mind jogi szempontból jelentős mértékű autonómiával rendelkezik. A közép-amerikai ország többek között vonzó adófizetési könnyítésekkel és kedvezményekkel akarja a régióba vonzani a beruházókat és az internetes vállalkozásokat.

Hondurasban meglehetősen komoly vita alakult ki az intézkedésről. A Hondurasi Nemzeti Bank például kijelentette, hogy senki sem tud garanciákat vállalni a bitcoin vagy más virtuális fizetőeszközök segítségével végrehajtott tranzakciókért.

Próspera vezetőit ugyanakkor nem bizonytalanította el az ellenállás és azzal érveltek, hogy a nemzetközi vállalatok kiadhatnak majd akár bitcoin-kötvényeket is és minden digitális pénzekkel végzett tranzakció, illetve a kriptovaluták kereskedelme is adómentes a különleges gazdasági övezet területén. A város ráadásul elfogadja azt is, ha valamelyik személy vagy társaság az összes adó- és illetékfizetési kötelezettségét például bitcoinban teljesíti. Fontos viszont, hogy a helyi hivatalok és pénzügyi cégek minden nemzetközi pénzmosás elleni intézkedést figyelembe vesznek. Próspera mindenesetre nagyon rövid alatt adóparadicsommá válhat, hiszen érdeklődőkből aligha lesz hiány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!