Berta Sándor

Európai hivatalok mutattak rá a kriptovaluták veszélyeire

Az Európai Unió három pénzügyi felügyeleti szerve közös figyelmeztetést fogalmazott meg.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) az anyagukban arra hívták fel a felhasználók figyelmét, hogy ha bitcoinba vagy bármely más virtuális fizetőeszközbe fektetik be a pénzüket, akkor azt teljes mértékben elveszíthetik. Ennek oka, hogy számos digitális pénz nagyon kockázatos és spekulatív, ráadásul nem alkalmasak arra, hogy az emberek azokban tartsák a vagyonukat. Aggodalomra adnak okot a kriptovalutákkal kapcsolatban erősödő tevékenységek és a virtuális fizetőeszközökhöz kötődő különösen agresszív reklámkampányok is.

A közlemény alapján mindenkinek tisztában kell lennie az akár a közösségi médiaoldalakon vagy az influenszerek segítségével megjelenő félrevezető hirdetések kockázataival. A fogyasztóknak különösen óvatosaknak kell lenniük akkor, ha egy termék gyors meggazdagodást ígér vagy ha túlzottan jónak tűnik.

A három hivatal közös tájékoztató kampányt indított a közösségi portálokon és hangsúlyozta, hogy a pórul járt befektetők alig vagy egyáltalán nem számíthatnak kártérítésre, mert az érintett termékeket és szolgáltatásokat nem védik a hatályos európai uniós pénzügyi ajánlatokra vonatkozó előírások. Továbbá azokat nem védik a különböző biztosítási alapok sem. A pénzügyi szakemberek szerint a digitális pénzekkel kapcsolatos legnagyobb problémát a nagy, akár több tízezer dolláros árfolyam-ingadozások és a megtévesztő információk jelentik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!