Berta Sándor

A digitális dollár bevezetését vizsgálja Washington

Joe Biden megbízta a kormányát a kérdés tanulmányozásával.

Az amerikai elnök aláírta azt az rendeletet, amelyben kötelezte a pénzügy- és a kereskedelmi minisztériumot, valamint a kabinet számos más tagját, hogy vizsgálják meg a digitális dollárban rejlő lehetőségeket és kockázatokat. A szaktárcáknak jelentéseket kell előkészíteniük a pénz jövőjéről és a kriptovaluták fontosságáról, továbbá tisztázniuk kell, hogy milyen szerepet játszanak jelenleg a gazdaságban és a pénzügyi szektorban a virtuális fizetőeszközök, valamint milyen technológiákra lenne szükség a digitális dollár bevezetéséhez.

Janet L. Yellen pénzügyminiszter a közleményében jelezte, hogy támogatja az elképzelést. A tárcavezető kiemelte, hogy az elnök történelmi jelentőségű rendelete a digitális eszközökkel kapcsolatos politika összehangolt és átfogó megközelítésére szólít fel. Ez a megközelítés támogatja a felelős innovációt, amely jelentős előnyökkel járhat a nemzet, a fogyasztók és a vállalkozások számára. Emellett kezelni fogja a tiltott finanszírozással kapcsolatos kockázatokat, megvédi a fogyasztókat és a befektetőket, és megelőzi a pénzügyi rendszert és a gazdaság egészét fenyegető veszélyeket. A minisztérium a jelentések előkészítésén túl összehívja továbbá a Pénzügyi Stabilitás Felügyeleti Tanácsot, hogy értékelje a digitális eszközök potenciális pénzügyi stabilitási kockázatait és felmérje, hogy megfelelő biztosítékok vannak-e érvényben.

A bankárok és a pénzügyi szolgáltatók a technológiai váltás mellett vannak, szerintük öt éven belül leválthatják az amerikai dollárt a kriptovaluták - derül ki a Deloitte kapcsolódó anyagából. A vállalati tanácsadócég által készített Deloitte’s 2021 Global Blockchain Survey - A new age of digital assets című felmérésben közel 1300 vezető bankmenedzsert véleményét összegezték. A szakemberek úgy vélik, komoly jövő vár a blokklánc technológiára és a különböző virtuális fizetőeszközökre.


A megkérdezettek 76 százaléka vélte úgy, hogy a népszerű kriptovaluták (Bitcoin, Ethereum, BNB, Cardano, XRP) a következő 5-10 esztendőn belül leválthatják a hagyományos fizetőeszközöket vagy legalábbis komoly alternatívái lehetnek azoknak. A pénzügyi szolgáltatások területén "szeizmikus eltolódás" várható: a válaszoló vezetők 81 százaléka szerint a digitális pénzekhez kapcsolódó blokklánc technológia általánosan elfogadott, míg a 73 százalékuk azt hangsúlyozta, hogy a vállalatuknak a kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával kellene dolgoznia azért, hogy versenyképesek maradjanak.

A Deloitte tanácsadói szerint a pénzügyi szolgáltatói szektornak újra kell definiálnia magát és innovatív utakat kell találnia a további növekedéshez. A Goldman Sachs, a JPMorgan és a Wall Street többi bankja már javában kínál bitcoin- és más ajánlatokat, továbbá a nemzeti jegybankok is kísérleteznek a blokklánc alapú digitális nemzeti valutákkal. Érdekesség, hogy az amerikai jegybank már januárban nyilvánosságra hozta a témával kapcsolatos Money and Payments: The U.S. Dollar in the Age of Digital Transformationcímű kutatási és elemzési jelentését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!