Berta Sándor

Csökkentenék a bitcoin-bányászat fogyasztását

Ezzel párhuzamosan a tevékenységgel járó zaj is mérséklődne.

Az Ohio állambeli Oak Ridge Institute munkatársainak mérései szerint egyetlen amerikai dollár bitcoinban való kitermeléséhez 19 Megajoule szükséges. Ezzel szemben egyetlen dollár értékű arany már 5 MJ energiával kibányászható. Egy dollár értékű Litecoin bányászatához 15 MJ, egy dollárnyi Moneróéhoz 11 MJ, míg egy dollárnyi Ethereuméhoz 9 MJ energiára van szükség.

Most a Greenpeace környezetvédelmi szervezet és egy milliárdos kampányt indított azért, hogy a bitcoin-termelés energiafogyasztását mérsékeljék. További problémát jelent, hogy a kriptovaluták termelőközpontjai nagyon zajosak, hiszen nagyon sok számítógépet kell működtetni és hűteni.

A Change the Code, Not the Climate nevű kampány támogatói a bitcoin-bányászathoz használt algoritmusokat akarják módosítani, ehhez hirdetésekben hívnák fel a figyelmet a technológia árnyoldalaira. Chris Larsen milliárdos, a Ripple társalapítója közölte, hogy ha nem változnak a termelési mechanizmusok, akkor a bitcoin-bányászat áramfogyasztása 5 éven belül annyi lesz, mint Japán áramfogyasztása.

Az Ethereum olyan szoftveres változásokat készít elő, amelynek köszönhetően az alkalmazott algoritmusok környezetbarátabbak lesznek. Az úgynevezett Proof-of-Stake eljárás segítségével 99 százalékkal fogják csökkenteni a virtuális fizetőeszköz energiafogyasztását és az eddig használt szerverkapacitások többsége felszabadul. Larsen szerint ezt a példát kell követnie a bitcoinnak is, különben teljesen páriává fog válni. A Ripple társalapítója 4,6 millió euróval támogatja a kampányt, többek között azért, mert úgy vélte, hogy ha nem lesznek változások, akkor a bitcoin el fogja veszíteni a befektetői támogatását.

Michael Brune kampányfőnök a pénzügyi ágazatot arról akarja meggyőzni, hogy segítsék a digitális pénz módosítását. Ezzel kereste meg a Goldman Sachs bank, a Black Rock és a Fidelity alapok, valamint a PayPal vezetőit. Brune leszögezte, hogy hosszú folyamatra számítanak, de azt remélik, hogy a pénzügyi vállalatok vezetői megértik majd a kezdeményezés célját, már csak azért is, mert sokuknak fontos a környezetvédelem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #2
    "Ripple társalapítója"
    A ripple a mutatója annak, hogy nem ért semmit a kriptókhoz. A véleménye nem fontos.
    Ha az Ethereum szerinte megoldja a gondokat, akkor azt kell venni és kész. Nyilvánvaló, hogy hazudik.
  • kvp #1
    A proof of stake tenyleg kornyezetbarat, mert a mar tokebirtokosok dontik el, hogy kinek adnak uj toket. Igy mukodik a modern bankrendszer is es ezt pontosan modellezi a proof of stake rendszer. Nagyon gyors tokekoncentraciohoz vezet, gyorsabban mint a konvertibilis fiat valutakban vezetett penznemek eseten. Nagyjabol ertektelenne teszi azt a kripto penzt ahol bevezetik, tovabba kockaztat egy fork esemenyt, amikor a tabor ketteszakad.