Berta Sándor

Betiltotta fizetőesz­közként a kripto­valutákat Thaiföld

A délkelet-ázsiai állam új szabályozást vezetett be a területen.

A Thaiföldi Részvény- és Tőzsdefelügyelet (SEC) bejelentése alapján április elseje után az országban nem lehet bitcoinnal vagy más digitális pénzzel fizetni a különböző termékekért és szolgáltatásokért. A virtuális fizetőeszközökkel való kereskedelem, vagyis azok megvásárlása és eladása ugyanakkor - egyelőre legalábbis - legális marad. Minden olyan cég, amely eddig kriptovalutákért kínált termékeket és szolgáltatásokat 30 nap átállási időt kap.

A hivatal azzal indokolta a módosítást, hogy a digitális pénzek kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszer stabilitására, mivel a helyi jegybanknak jelenleg nincsenek szabályozási lehetőségei a területen. A nagy árfolyam-ingadozások magukban hordozzák a nagy értékvesztések lehetőségét, és fennáll a veszélye, hogy sokan pénzmosásra használják a virtuális fizetőeszközöket. Az érintett vállalkozások számára kötelező lesz jelenteni a tudomásukra jutott jogsértéseket, ha például egyes ügyfeleik illegális dolgokra használták a számláikat. A társaságoknak minden ilyen esetben a számlák zárolásával kell reagálniuk.

A Bloomberg azt írta, hogy a thaiföldi jegybank ezzel párhuzamosan döntött azoknak a beruházásoknak a korlátozásáról is, amelyek keretében a különböző pénzintézetek a kriptovaluták piacán akarnak tevékenykedni. Tavaly novemberben jelezte a Siam Bank, hogy 500 millió dollárt akart a többségi tulajdonrészért cserébe invesztálni egy digitális pénztőzsdébe, a beruházást eddig még nem engedélyezték. Thaiföldön az elmúlt években egy valóságos őrület tört ki a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatban és a jelenség elsősorban a fiatalok körében volt megfigyelhető. A kriptovalutákba befektetett vagyon kereken 114,5 milliárd thai bátot tett ki, míg az aktív kereskedelmi fiókok száma a koronavírus-járvány előtti 170 000-ről 1,98 millióra növekedett.

A Bangkok Post azt taglalta, hogy a hírt nem fogadta túl lelkesen a helyi digitális pénzközösség. Akalarp Yimwilai, a Zipmex nevű virtuális fizetőeszköz-tőzsde thaiföldi vezetője viszont közölte, hogy a bejelentés nem érte őket meglepetésként. A szabályozásnak minimális hatása lesz a helyi kriptovaluta-őrületre, ugyanis csak a szolgáltatók egy százaléka használja a digitális pénzeket fizetésre. A fókuszban egyértelműen a kereskedelem és a befektetések vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #1
    Végre, egy normális ország! Tessék példát venni...