Berta Sándor

Salvador - nem népszerű a bitcoinnal való fizetés

A szükséges jogszabályt már a nyár közepén elfogadták, de csak mostantól alkalmazzák.

Júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az új törvény értelmében minden olyan helyi kereskedő, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel, fél év múlva köteles elfogadni a kriptovalutát. Könnyítés lesz, hogy azoknak a személyeknek és a cégeknek, akik a digitális pénzt becserélik, nem kell tőkenyereség adót fizetniük. A bitcoinnal kiegyenlíthetők lesznek a helyi adók is.

Az elfogadott törvény szeptember 7-től lépett hatályba és kimondja, hogy minden olyan kereskedő köteles elfogadni a bitcoint fizetőeszközként, aki rendelkezik a szükséges műszaki feltételekkel. Vagyis a türelmi időszak jelentős mértékben lerövidült - a korábbi hat hónapról három hónapra. A piac maga döntheti el, hogy milyen váltóárfolyamot alkalmaz az amerikai dollár és a bitcoin esetében. Aki letölti a Chivo nevű digitális pénztárca-alkalmazást, az az elnök ígérete szerint 30 amerikai dollár értékű kezdő kereskedési kupont kap. Emellett Salvadorban 200 Chivo-pénzautomatát is üzembe helyeztek.

A Universidad Centroamericana (UCA) felméréséből kiderült, hogy a helyi lakosok kereken 70 százaléka elutasította az új lehetőséget és csupán a 4,8 százalékuk tudta pontosan, hogy a bitcoin kriptovaluta. Korábban a Világbank egyáltalán nem támogatta az ötletet, míg Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem professzora szerint buta döntés született. A szakember úgy vélte, hogy a felvázolt rendszer a gyakorlatban nem lesz működőképes. Az 1980-as években Ronald Reagan elnök tanácsadójaként is dolgozó közgazdász hozzátette, hogy a bitcoint nem lehet majd zökkenőmentesen fizetőeszközként alkalmazni a salvadori mindennapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Az összes "a Bitcoin nem igazi pénz" érv megy a kukába. :D