Berta Sándor

Automatikus les­felismerő rendszer lesz a 2022-es labda­rúgó-világ­bajnokságon

Az új fejlesztés hatékonyabb lehet a most alkalmazott VAR-nál.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy olyan automatikus lesfelismerő rendszert fog tesztelni, amelyet később a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon alkalmaznának éles körülmények között. A félautomata megoldás 10-12 kamerából áll. Tökéletesen érzékeli a játékosok testrészeit, így gyorsabb döntéseket tesz lehetővé a vitatott helyzetek megítélésekor.

Az új fejlesztés a már jelenleg is használt videóbíró-rendszerre (Video Assistant Referee - VAR) és egy emberi testrész-felismerő megoldásra épül. A technológia játékosonként 29 adatpontot tud másodpercenként elemezni és alapvetően két fókuszpontra összpontosít. Az első az úgynevezett Kick Point, vagyis az a pillanat, amelyikben megjátssza valaki a labdát. A második pedig az, hogy a védő vagy a támadó testrésze van-e közelebb a gólvonalhoz.

Az új fejlesztés lehetővé teszi a valós idejű döntéshozatalt, vagyis azonnal megállapítható, ha egy játékos lesen tartózkodik és erről a VAR-t automatikusan tájékoztatják. A VAR és az új rendszer ezután eldönti, hogy lest jelezzen-e játékvezetői csapatnak vagy sem. Éppen ezért van szó félautomata megoldásról, mert a végső döntést egy ember hozza meg.

A FIFA rámutatott, hogy a megszerzett adatok segítségével az új megoldás az eddiginél sokkal pontosabban és gyorsabban hozhat majd döntéseket, mint a jelenlegi VAR. A technológiát először a Dohában megrendezett Arab Kupa keretében tesztelik majd. Amennyiben a főpróba sikeres lesz, akkor a technológiát a katari 2022-es labdarúgó-világbajnokságon bevezethetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!