Berta Sándor

Csak akarat kérdése a gólok halálpontos megítélése

A kamerás rendszerek elég pontosak ahhoz, hogy automatikusan döntsenek a gólokról, valamint a leshelyzetek és a szabálytalanságok megítéléséről.

Dirk Broichhausen 2009-ben alapította meg a GoalControl nevű céget, amelynek gólvonal-technológiáját már a tavalyi brazíliai labdarúgó-világbajnokságon is alkalmazták, legutóbb pedig a francia Ligue 1 döntött a bevezetéséről. A sors fintora, hogy a GoalControl a Bundesliga esetében alulmaradt a konkurens brit Hawk-Eye rendszer mögött. A GoalControl alapját a pálya két oldalán felszerelt 7-7 kamera és egy vezérlőszoftver biztosítja. A technika bármennyire is nagy segítséget jelent, a végső szót a játékvezető mondja ki. Ugyanakkor még sosem fordult elő, hogy a játékvezető felülbírálta volna rendszert, így volt ez a 2014-es labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Honduras mérkőzésénél is, ahol a GoalControl úgy döntött, hogy az egyik helyzetből valóban gól született.


Björn Lindner, a GoalControl vezetője kijelentette, hogy a játékvezetők szeretik a technológiát, mert nem kell olyan esetekben dönteniük arról, hogy gól volt-e, amikor szabad szemmel egyszerűen nem lehet látni a szituációt. Így sokkal jobban összpontosíthatnak a játékra és a játékosok büntetőterületen belüli pozícióira.


Még több kamera elhelyezésével lehetséges válhat a leshelyzetek és a szabálytalanságok automatikus megítélése is. Ehhez az egész játéktéren 24-36 kamerát kellene felszerelni. Miután a szükséges hardverek ára folyamatosan csökken, így ez hamarosan már nem lesz komoly költségtétel. Lindner ugyanakkor nem hiszi, hogy a több technika miatt elveszne a játék szenvedélye, hiszen a lényeg maga a játék és ha korrektül vezeti a meccset a bíró, illetve nem hibázik, az biztos nem tesz majd rosszat a mérkőzéseknek.


A gólvonal-technológia 14 kamerája másodpercenként 500 képet rögzít, a mérési pontosságuk 5 mm. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a rendszernek valós időben kell döntenie és az eredményt a másodperc tört része alatt kell továbbítania a játékvezetőnek. Az üzenetet a bíró vezeték nélküli kapcsolat segítségével egy különleges órán kapja meg. A képek továbbítása és kiértékelése optikai kábelhálózat segítségével valósul meg. A kamerák ellenállnak az időjárás viszontagságainak, amennyiben túl erős a szél, akkor a használt algoritmusok azonnal újra kalibrálják a kamera mozgását. A készülékek csak akkor kapcsolnak be, amikor a labda 30 centiméterre megközelíti a gólvonalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adler741 #4
    Igen csak a fociba pont az is jó, hogy lehet vitatkozni egy helyzeten lesen volt-e vagy sem pl.+Lehet szidni a bírót is-),igy meg a sava borsa tűnik el a dolognak ))
  • Skylake #3
    Na, 10 év, és a focibírók mehetnek a sorra gályázni, valami összeszerelő üzembe. Ja nem! 10 év múlva ott is robotok lesznek, úgyhogy mehetnek a híd alá! Éljen a fejlődés!
  • Lacee86 #2
    Azért még egy színészkedésmérő kicsit odébb van. :) Bár ki tudja. :D
  • DaemoonHunter #1
    Nem mintha eddig is a technikán múlott volna :D