Berta Sándor

5G lesz a Bundesligában

A szabvány az egyes arénákba is beköltözik és teljesen új lehetőségeket nyit a nézők számára.

A Német Labdarúgóliga (DFL) és a Vodafone együttműködése keretében elérhetővé válnak az 5G-kapcsolatok a német stadionokban. A 2019/2020-as Bundesliga-szezonban ősztől elsőként a VfL Wolfsburg otthonában, a Volkswagen Arénában lesz 5G-hálózat.

A DFL és a távközlési konszern ezzel párhuzamosan kifejleszt egy valós idejű alkalmazást is, amely a futballszurkolókat a stadionokon belül ellátja majd információkkal és az aktuális mérkőzésekkel kapcsolatos adatokkal. Az információk késlekedés nélkül, a kiterjesztett valóság segítségével fognak megjelenni a felhasználók okostelefonjain - az egyes meccsek előtt, alatt és után. A statisztikák ilyen újszerű bemutatására eddig nem volt lehetőség. A nézők megtudhatják majd például, hogy milyen gyors egy csatár.

A Bundesliga rangadói során általában akár 500 gigabájt plusz adatot is továbbítanak a Vodafone hálózatában és ez az adatmennyiség folyamatosan nő. Csak tavaly a továbbított adatmennyiség kereken 50 százalékkal emelkedett, tehát nő a hálózat leterheltsége is. Hannes Ametsreiter, a Vodafone vezetője kijelentette, hogy az adatok és az elemzések egyre fontosabbak sok szurkoló számára. Ezeket az információkat eddig gyakran csak a mérkőzések után, otthon lehetett megtekinteni. A közeljövőben viszont már valós időben fogják elemezni az adatokat és azokat gyakorlatilag azonnal a nézők készülékeire is továbbítják.

Christian Seifert, a DFL ügyvezetője azt mondta, hogy a technológiák csak annyira jók, amennyire az azok alapján létrejövő alkalmazási lehetőségek is. Az 5G ráadásul nem csupán a szurkolóknak teremt új lehetőségeket, hanem az egyes futballklubok partnereinek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!