Berta Sándor

A szoftver lehet a döntő tényező a futballban is

Minden adatot egyesít a focistákról egy nyáron bemutatkozó felhőalapú SAP-szoftver, mely új szintre emelheti a labdarúgást.

A társaság által kifejlesztett, felhőkörnyezetre épülő SAP Sports One platform adatelemezések alapján biztosítja a játékosok és a csapatok hatékony menedzselését, valamint a teljesítmény optimalizálását. A korábbi verzió, az SAP Match Insights prototípusként a német válogatott számára lett kifejlesztve és segített nekik a brazíliai világbajnokságra való felkészülésben, ezáltal pedig az aranyérem megszerzésében.

Az új platform lehetővé teszi, hogy a csapatok és a sportcégek jobb döntéseket hozhassanak, így még többet hozhatnak ki a játékosaikból. A megoldás különböző komponenseket tartalmaz a csapat menedzselésével, az edzéstervvel, a játékosok állapotával és a teljesítményének elemzésével kapcsolatban. A szolgáltatás egyszerűbbé teszi a játékosok és a stáb közötti kapcsolatot, továbbá lehetővé teszi a sérülések és azok kezelésének a precízebb nyomon követését. Más megoldások adatai is integrálhatók bele, így személyre szabott edzéstervek készíthetők, elkerülhetők a sérülések, jobb taktika dolgozható ki és optimalizálható az egész csapat teljesítménye.


Minden adat egy helyen, érthető formában, valós időben

A cég szerint a platform egyaránt hasznos lehet a klubmenedzsereknek, a sportigazgatóknak, az edzőknek, a játékosmegfigyelőknek, a videoelemzőknek, az orvosoknak és gyúróknak. A szoftver első verzióját kifejezetten az európai futball számára fejlesztették ki, de tervezik egy jégkorong-változat megalkotását is. A május elsején kezdődő divízió 1-es jégkorong-világbajnokságon a cseh csapat először alkalmazza majd az SAP Match Insights módosított verzióját. Az SAP Sport One a következő években más sportágakban is megjelenhet.

Stefan Wagner, a társaság média- és sportügyekért felelős vezetője szerint a verseny rendkívüli módon erősödött, miközben az egyesületek a játékosok atlétikai teljesítményének határait feszegetik. Meggyőződésük, hogy a technológia új eredményeket fog szállítani és ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy növelni lehessen a játékosok teljesítményét és ki lehessen használni a bennük rejlő eddig kiaknázatlan potenciált.


A futballban emellett segíthet az Oculus Rift virtuális valóság szemüveg is, amelynél a játékosoknak lehetőségük van arra, hogy egy bizonyos szituációt minden szögből megtekinthessenek. Mindez nemcsak a taktikai kiértékeléseknél segíthet, hanem abban is, hogy az egyes szituációban melyik játékos miben hibázott, vagy éppen döntött jól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)