Berta Sándor

Kvantum­számítógépekhez készített processzort az IBM

Az egység minden eddigi rekordot felülír.

Az IBM a Quantum Summit nevű rendezvényén bemutatta az új Eagle nevű kvantumszámítógép-processzorát, amelynek a teljesítménye 127 qubit és ezzel gyakorlatilag minden eddigi kvantumszámítógépet megelőz. Az Engadget kiemelte, hogy ez a teljesítmény akkora, hogy a világ összes hagyományos szuperszámítógépének közös teljesítményét is lekörözi. Ahhoz, hogy a processzor teljesítményét klasszikus módon lehessen szimulálni több bitre lenne szükség, mint ahány atom létezik a világ összes emberében.

Az IBM az Eagle megalkotásakor áttörést ért el, ugyanis az ellenőrzőkomponensek több szinten találhatók, miközben a qubitek egyetlen rétegen helyezkednek el. Ez a felépítés eredményezte a komoly teljesítménynövekedést. Az új processzort a felhőszolgáltatáson alapuló IBM Quantum Network tagjai próbálhatják ki, ugyanakkor a cég jelezte, hogy tartósan nem lehet számolni a 127 qubites teljesítménnyel. Az Engadget közölte, hogy a valódi teljesítmény megbecsüléséhez még hiányzik egy mérőszám, a kvantumszámítógép képességeit és hibaarányait mérő kvantummennyiség.

A mostani processzor teljesítménye különösen annak tükrében hatalmas előrelépés, hogy a júniusban átadott első IBM Quantum System One kvantumszámítógép teljesítménye 27 qubit, amely a legerősebb ilyen jellegű rendszer Európában. Júliusban pedig a kínai ZME Science illetékesei egy 56 qubites megoldással álltak elő. A kínai fél szerint a Zuchongzhi névre hallgató rendszer az eddig rekordtartót is lekörözi, hiszen a Google Sycamore esetében 54 qubitnél állt meg a mutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Ez még nem tart ott.
  • Sydra #5
    Ezeken a politikusok elég sokat tudnak zsebre tenni, a tech cégeknek jó pr, rengeteg tudósnak és hivatalnoknak meg biztos karrier egy életen át. Mindenki jól jár. Az hogy produkáljanak bármi használhatót az nem szempont.
  • Sir Cryalot #4
    "Ahhoz, hogy a processzor teljesítményét klasszikus módon lehessen szimulálni több bitre lenne szükség, mint ahány atom létezik a világ összes emberében." ezek a mérőszámok :D

    ja igen és ez is a kriptos hátrányból előnyt tempó :D

    ui. hibajavítás hihetősége ellen ezt szokták felhozni ha igaz lenne amit szeretnének akkor ennek a dolognak lenne több felvehető értéke mint ahány atom van az egész univerzumban és az egy kicsit "felhőtlen"
  • uwu2020 #3
    Én feltörném a kriptókat, már amelyiket lehet:)
  • tom_pika #2
    Ha meg véletlenül működni kezdenek, akkor meg káoszt fognak okozni a világban, mert nem önvezető járművek irányítására vagy atomerőmüvek kontrollálására fogják használni őket...
  • nenad #1
    Ezek a quantum szamitogepek, a ekonomiai terrorizmus es csalas fejlett megoldasai. Olyan eszmeletlen hulyesegeket hazudnak roluk es meg egy teszt reszltetes leirasat sem adtak kozre. A kormanyok sulyos milliardokat olnek ezekbe es nincsen valos hasznuk csak egy ellenorizhetetlen, "eredmeny".