Gyurkity Péter

Komoly gyorsulást ígér az IBM POWER10

A cég a nagyobb teljesítmény mellett az energiahatékonyságon is javítana.

A processzorok területén többnyire az Intel és az AMD újdonságairól számolunk be, hiszen ezek érintik közvetlenül az asztali és mobil számítógépekkel rendelkező felhasználókat, miközben az IBM (érthető módon) inkább a szerverek és nagyvállalati rendszerek szegmensére koncentrál. Most azonban ez utóbbi mutatta be új generációját, amely nagy ugrást hozhat magával.

A hivatalos bejelentésben kitérnek arra, hogy az új chipek akár 20-szoros gyorsulást eredményezhetnek, legalábbis egyes számítások esetében. Kiemelik az AI-funkciók jobb támogatását és az ezzel kapcsolatos további optimalizációt, itt lesz látható az említett nagy ugrás, legalábbis a jelenlegi generációhoz (POWER9) képest, miközben bizonyos lebegőpontos és egyéb számítások kapcsán 10-, illetve 15-szörös ugrást vetítenek előre. Fontos változás, hogy 7 nanométeres gyártástechnológiára váltanak, ezúttal a Samsung 7nm EUV-megoldását fogják alkalmazni, ami nyilván a fogyasztás terén is előrelépést jelent majd.


Ez utóbbi révén (legalábbis az IBM szerint) az energiahatékonyság kapcsán 3-szoros javulást látunk majd a POWER9-hez képest, de további újításokkal árnyalják a képet, hogy még jobb végeredményt kapjunk. Szintén fontos részlet az új, memóriamegosztást lehetővé tévő funkció megjelenése, ennek köszönhetően több chip is hozzáférhet majd ugyanazon memóriaterülethez, ami reményeik szerint szintén javítja majd a számítások hatékonyságát és a fogyasztás mérséklését. Nyilván itt is elsősorban nagyvállalati, illetve adatközpontokba szánt rendszerekre koncentrálnak, tehát a céges ügyfelek lesznek a fókuszban, hardveres AES-titkosítással, az úgynevezett kvantumbiztos kriptográfiával, valamint teljes homomorf titkosítással.

Ami a megjelenést illeti, ez 2021 második felében valósulhat meg, a pontos konfigurációkat és a hivatalos árakat akkor ismerhetjük majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #5
    Azok is PC-k voltak. Az IBM-kompatibilis PC rövidítése zavart meg téged.
    PC=Personal Computer (IBM-kompatibilis PC, Amiga 1000/2000/2500UX/3000/4000/4000T, Machintosh, stb.)
    HC=Home Computer (VIC.20, C-64, C-16, Plus-4, ZX-81, Enterprise, Atari ST, Amiga 500/500+/600/1200, stb)

    Az első nagygépes környezetben egy nagy géphez munkaállomások kapcsolódtak, de a számításokat nem azok végezték, hanem pusztán egy billentyűzetet és monitort szolgáltak ki, a program a szerveren futott.

    A PC az, amikor szerver nélkül is működőkepés a gép a HC pedig a kifejezettten otthoni felhasználásra szánt hobbigépről beszélünk.
  • kvp #4
    Jatekkonzolokban volt meg es beagyazott rendszerekben. Az ar-ertek aranyon bukott meg joreszt, de a teljesitmeny-fogyasztas arany sem volt tul jo. Meglepo, hogy meg letezik, bar igazabol eleg gyorsito vagy fogyasztascsokkento tenyezo az is ha egyszeruen csak modernebb technologiaval gyartjak.
  • UUUU #3
    Nem csak az Apple hasznalta a processzoraikat, asztali gepeknel, meg a Commodore par Amiga gyorsitokartyaban ? Nem nagyon emlekszem PCknel mas otthoni fehasznalasra.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.08.19. 07:00:25
  • Tetsuo #2
    Sajnos PC szinten valóban kihalt, bár sokkal drágább lenne ott is az Inteles vonalnál.
  • VolJin #1
    Bakker, erről a Power processzorcsaládról lemaradtam. Azt hittem, 15 éve a PowerPC vonal kihalt...