Gyurkity Péter

Kínai a legerősebb kvantumszámítógép

Legalábbis a fejlesztők szerint, akik a Google hasonló megoldásának lekörözését emelik ki.

A kvantumszámítógépek területén gőzerővel zajlik a munka a még gyorsabb rendszerek szolgálatba állítása érdekében, hasonlóan ahhoz, amit a szuperszámítógépeknél megszokhattunk. Most egy kínai fejlesztés mutatkozott be, amely készítői szerint az eddigi leggyorsabb platformot is megelőzi.

Nem is olyan rég arról írtunk, hogy Európa legnagyobb ilyen rendszere készült el, most pedig egy kínai bejelentésben olvashatunk az eddigi rekordok megdöntéséről. A ZME Science illetékeseinek állítása szerint ugyanis egy 56 kvantumbites megoldással álltak elő, ez pedig egy rendkívül bonyolult számítást alig több, mint 1 óra alatt végzett el, miközben ugyanezen feladat a hagyományos szuperszámítógépek számára csaknem 8 évet venne igénybe. Jól látszik az óriási különbség a (potenciális) teljesítmény terén, ehhez viszont különleges kialakításra, komoly munkára, valamint speciális körülmények biztosítására van szükség, hiszen az alkalmazott chipeket az abszolút nulla, vagyis -273,15 Celsius-fokon kell tartani a megfelelő üzemelés érdekében.

Ez utóbbi követelmény miatt az ilyen kvantumszámítógépeket leginkább a különleges kísérletek részeként vetik be, a kiemelkedően nagy számítást igénylő feladatok, illetve az azokhoz szükséges megoldások kutatása és fejlesztése terén. A kínai fél szerint a Zuchongzhi névre hallgató rendszer az eddig rekordtartót is lekörözi, hiszen a Google Sycamore esetében 54 kvantumbitnél állt meg a mutató, az IBM Q System One pedig „mindössze” 20 kvantumbitet tud felmutatni ebben a versenyben. Az új jövevény nem mellesleg a Jiuzhang névre hallgató közvetlen elődjéhez képest is több területen nyújt jelentős előrelépést, itt nemcsak a nagyobb teljesítmény, de a jobb programozhatóság miatt is megelőzi az amúgy 53 kvantumbites rendszert, amely legutóbb tavaly decemberben mutatott fel egy komoly eredményt, a Google rendszere után ugyanúgy elérve az úgynevezett kvantumfölényt.

Ahogy említettük, ezen megoldásokat egyelőre kísérletekben használják fel, attól még picit messze vagyunk, hogy a mindennapokban alkalmazzuk őket, mivel ezzel kapcsolatban több fontos akadályt le kell még küzdenünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #36
    Ha te vagy a szakértő, akkor miért nem írsz érveket?
  • TokraFan #35
    Nem szokta, de mindenhez IS ért.
  • MerlinW #34
    "Sydra: Ezzel semmi hasznosat nem lehet csinálni, illetve semmi olyat amit ne lehetne olcsóbban egy asztali gépen szimulálni."

    Miért nem vallod be, hogy k*vára fogalmad sincs a témáról?
  • Macropus Rufus #33
    "Aztán volt egy kollégám 3 diplomás informatikus, ebből 2 diplomamunkáját titkosításból írta, és ő mondta, hogy az RSA kódjába a fejlesztők a védelmi minisztérium kérésére tettek gyengítéseket,"
    ez már szinte minden titkosítási eljárásról mondták, de logikusan gondoljuk végig: ugye a pletykák szerin van backdoor az rsa kódban. Ez kvázi nyílt titok. Akkor szted a kódtörő emberkék nem ezt keresnék sem mint a megoldási kulcsot? És ha már meg van, akkor a szakik egymás közt osztanák meg az infót és gyak. semmi nem lenne biztonságban amihez köze van az rsa-nak.
    Ez olyan mint amikor valaki felfedez egy zero day hibát. A második napon a net eldugot bugyrai tele lenne az infóval. Harmadik napon már Pistikék fejlesztgetnek programokat amik ki tudják használni a hibát. Az rsa olyan sok helyen van jelen, hogy egy ilyen hiba az egész rendszert bedönti.
    Am. erről a backdoor-ról én is hallottam a pgp valamelyik verziójával kapcsolatosan. De akkor csak annyi volt az infó, hogy a pgp 1.0-ban nincs de a 1.3-ban már van. És láss csodát: kutyát macskát nem érdekelte az újabb pgp... Mindenki maradt a réginél. Szóval lehet backdoor, de azzal az adott alkalmazás megásta a saját sírját.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.07.13. 11:48:51
  • caprine #32
    Az RSA-t évekig úgy tanították, hogy feltörhetetlen. Aztán volt egy kollégám 3 diplomás informatikus, ebből 2 diplomamunkáját titkosításból írta, és ő mondta, hogy az RSA kódjába a fejlesztők a védelmi minisztérium kérésére tettek gyengítéseket, amiket ha ismersz, akkor törtrészére redukálodik a számítási idő. Ennyit a titkosításokról.
  • Sydra #31
    "Tessék, itt tudod ellenőrizni."
    Ezzel semmi hasznosat nem lehet csinálni, illetve semmi olyat amit ne lehetne olcsóbban egy asztali gépen szimulálni.
  • zola2000 #30
    "minek egy átlag embernek extra számítási teljesítmény"

    Menj vissza 1980ba és mutasd meg valakinek a jelenlegi géped abban az időben, aztán mond meg neki hogy cserélni akarod a videokártyát RTXesre meg a CPUt hogy 120FPSel fusson a (ízlés szerint) genshin impact vagy a gta, ne a konzolos 60fpsel :)
  • duke #29
    "Kizártnak tartom, hogy törjék az 1000 bites(akkor már az 1024 bites titkosítást) Minden bittel megduplázódik szükséges művelet szám."

    Persze ez most keptelenseg meg a 256 bit is, de az felmerhetetlen, hogy a kvantum gepek hova fognak mondjuk 30-50 ev alatt elerni. Az 1940-1950-es evek elso kiserleti, szamitogepeitol eljutottunk a mai szuperszamitogepekig. Akkor a legjobb tudosok sem mertek volna megbecsulni, hogy az elektroncsoves, magnesdob memorias (kb flopi meghajto sebeseg), masodpercenkent ezer muveletet vegrehajto gepektol majd eljutunk a gigahertz-ig, petabyte-ig, exabyte-ig, a tobb szazezer proceszoros szuperszamitogepekig. A kvantum szamitastechnika kb most tart ott, mint a 40-50-es evek kiserleti gepei. Es meg ezzel egyutt, hogy most azt gondolom, hogy szinten korlatlan fejlodes kepzelheto el, megis keptelensegnek tunik, hogy tobb ezer bites, plane megabites titkositasok valaha feltorhetok legyenek.
    Inkabb nem masolom ide a 2 egy milliomodik hatvanyat mert az egy 300 ezer jegyu szam.
    Szoval jelenleg szerintem megjosolhatatlan hogy mi lesz.
  • kvp #28
    "Nincs olyan hogy 256bit, miután a qubit nem bináris. Egy qubit lehet 0, 1, mindkettő és bármi a kettő között. Tehát a bináris társához hasonlítva, gyakorlatilag végtelen, szoftver, felhasználás kérdése."

    Nem teljesen. 256 qbit az kepes 256 bit binaris informacio tarolasara vagy egy 256 bites szamitas elvegzesere az osszes lehetseges kombinacion. Tehat ha megkerdeznek egy 256 qbit-es kvantum gepet, hogy mi a helyes valasz egy adott kriptografiai szamitashoz, akkor nem sorban fogja vegigprobalni a 2^256-odikon kombinaciot, hanem parhuzamosan. Tehat kb. annyi ido alatt megvan az eredmeny amennyi ido alatt egy normal gep egyetlen kombinaciot megnez. A nehezseg jelenleg az adatok bevitele es kiolvasasa a rendszerbol, ezert lassuak meg relativ a mai kvantum gepek.
  • t_robert #27
    Ez már egy nagyon jó kérdés, hogy minek egy átlag embernek extra számítási teljesítmény. Az elmúlt 20 év trendjét tekintve egyértelmű, hogy tovább fog nöni a számítógépeink mag és szál száma. Magot és szálat növelni még mindig egyszerübb, mint drasztikusan nővelni 1 mag teljesítményét. Bár ez utobbi is fejlődik, de sokkal lassabban, mint egy gép összteljesítménye. Simán eltudom képzelni, hogy 10-15 év múlva 64-128-256 ..... magos számítógépünk lesz otthon. A 32-64 magos telefonjaink mellett. :) Amit nem tudok elképzelni, hogy mi a francot kezdünk otthon a 128 magos számítógéppel? :) Pedig tutira el fogják nekünk adni, mert az lesz a menő... :) Aztán passziánszozunk rajta a windows 17-ben... 1 magon... :)