Berta Sándor

Inkább vallást, mint befektetést jelentenek a kriptovaluták

Sokak szerint a virtuális fizetőeszközök vásárlása nem nevezhető észszerű beruházásnak.

Mark Mobius német-amerikai menedzser a CNBC-nek adott interjújában negatív módon nyilatkozott az ismert digitális pénzekkel, például a bitcoinnal és az Ethereummal kapcsolatban. Mobius szerint annak ellenére, hogy számos kriptovaluta árfolyama erősödött az elmúlt hetekben, s emiatt még rekordok is születtek, a virtuális fizetőeszközök vásárlása inkább vallást jelent, mint befektetést.

Az egyik beruházási alap vezetőjeként dolgozó menedzser közölte, hogy a digitális pénzek vásárlása spekuláció, amely ugyan örömet okozhat, de jobb lenne, ha valaki a kemény munkával megszerzett pénzét inkább a hagyományos részvénypiacba invesztálná. Az utóbbi ugyanis még tartós infláció esetén is a lehető legjobb megoldás lehet, annak ellenére, hogy a jegybankok kamatlábainak hamarosan bekövetkező emelése problémásnak bizonyulhat.


Mobius egyáltalán nincs egyedül a kriptovaluta-piaccal kapcsolatos negatív véleményével. Több pénzügyi szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy a virtuális fizetőeszközök lufija kidurranhat már csak azért is, mert a bitcoin és az Ethereum értéke továbbra is vitatott. S akkor még nem lettek megemlítve az esetleges visszaélési veszélyek, illetve a szabályozatlan piac kockázatai sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #8
  Nem kell messzire menni igy "mukodo" politikai palettaert se.
 • Sir Cryalot #7
  Skizofren hajlammal megaldottak dolga elsosorban hogy ha a valos eletben nehez az ervenyesules akkor kell valami fogast keresni hogy amugyis szarminden es kezdodik a szonyegrangatas
 • Cat #6
  A legnagyobb baj szerintem az, hogy rengeteg ember vesz úgy kriptot, hogy fogalma sincs arról, hogy esély van rá, hogy mindenét elveszítheti. A részvénypiac rendszeresen, évtizedenként összedől, és vannak bizonyos mechanizmusok a hatások csökkentésére, vagy végső esetben az állam is beszáll, mint történt a 2008-as válság után. A most kriptóba fektetők komoly eséssel egyáltalán nem számolnak (a feleződés nem az, ha év elejéhez képest így is növekedés van), és itt semmilyen hasonló védelem nincs.

  Sok emberéletbe fog ez az optimizmus (vagy tényleg inkább vallás) kerülni.
 • asgh #5
  Nem a részvénypiacot, hanem a bankszektort mentette meg az állam.
 • Sydra #4
  Értik ők, de nem beszélhetnek még feltételes módban sem arról, hogy az állammal bármi baj lehet, hiszen abból élnek.
 • felemelő #3
  Tippemre ezek a "szakértők" azt nem értik, hogy a kriptókban a nemzeti hatóságok, kormányok feletti függetlenség a legnagyobb érték.
 • kvp #2
  Mind a hataridos reszvenypiac, mind a kriptok csak spekulaciok, piramisjatekok. Az egyetlen kulonbseg, hogy az amerikai reszvenypiacot ujabban mindig kimenti az amerikai allam ha bedol, a kriptokat nincs kinek. Igazabol a reszvenypiacon kereskedni jeleneg azt jelenti, hogy varni az allami mentocsomaggal bekerulo toket amit az adofizetokon hajtanak be az inflacion keresztul. Ebbol a szempontbol a reszvenypiac megbizhatobb, mar ha az ember olyan befekteto, akit biztosan mindig kiment az allam. (ehhez igazabol csak kapcsolati toke kell vagy jokor kell jo helyen lenni)
 • Sydra #1
  Azért durva tudathasadás befektetőként spekulációval megvádolni valakit. :D
  Nem tetszik neki, hogy a bitcoin-nál nincs egy haver akit fel lehet hívni, hogy nyomtasson nekik x millió bitcoin-t amiből vásárolgathat.