Berta Sándor

Salvadorban ezrek tüntettek a bitcoin ellen

A helyiek többsége kizárólag az amerikai dollár használatát támogatja.

Júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az elfogadott jogszabály szeptember 7-től lépett hatályba. A helyi lakosok kereken 70 százaléka már akkor elutasította az új lehetőséget és csupán a 4,8 százalékuk tudta pontosan, hogy a bitcoin kriptovaluta.

A lakosság egy része most egyértelművé tette az álláspontját a kérdésben, ugyanis több ezren tüntettek a digitális pénz, annak bevezetése, illetve közvetve az elnök és a kormány ellen. A demonstrációra San Salvadorban, az ország fővárosában került sor, a plakátokon olyan feliratokat lehetett olvasni, mint "Nem a diktatúrára!" és a "Bitcoin csalás".


Ricardo Navarro környezetvédelmi aktivista azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy az emberek idővel elfáradnak ettől a tekintélyelvű kormánytól, amelyik nem demokratikus. A bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése egyike volt Bukele rossz ötleteinek, amely árt az ország gazdaságának.

A 6,5 millió salvadori állampolgár több mint kétharmada két felmérésben is amellett foglalt állást, hogy továbbra is az amerikai dollár maradjon az állam egyetlen hivatalos fizetőeszköze. A véleményük azonban süket fülekre talált.

A tüntetéseken többek között feminista csoportok, emberi jogi aktivisták és az ellenzék képviselői is részt vettek. Medardo González, az ellenzéki Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front politikusa az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásokkal vádolta meg a salvadori elnököt, kiemelve, hogy ez olyasmi, amit csak egy diktatórikus kormány tenne és ők olyat nem akarnak Salvadorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Ha opcionális Bitcoin-t használni, akkor kinek milyen érdeke sérül attól, hogy ezen túl Bitcoin-t is használhat a dollár mellett?