Berta Sándor

Az USA-ban bányásszák a legtöbb bitcoint

A kriptovaluta termelésében először előzte meg az Amerikai Egyesült Államok Kínát.

A Cambridge-i Egyetem nyilvánosságra hozta a bitcoin-bányászattal kapcsolatos legfrissebb adatokat, amelyekből kiderült, hogy júliusban a globális bitcoin-termelés 35,4 százaléka történt az USA-ban. Ez a tavaly szeptemberi arányhoz képest 428 százalékos növekedésnek felel meg.

A Cambridge-i Alternatív Fizetési Központ a jelentésében azt írta, hogy az alternatív globális online pénzügyi piacot 2018-ig Kína határozta meg, de az azóta megvalósult helyi piaci fejlődések és szabályozási változások oda vezettek, hogy az ázsiai állam helyi volumene és globális piaci részesedése az idei esztendőre jelentős mértékben csökkent. Mindez különösen annak tükrében szembetűnő, hogy 2019-ben még a bitcoin-bányászat 48, 2020 szeptemberében pedig a 67 százaléka Kínában valósult meg. Azóta viszont folyamatos a csökkenés.

Boaz Sobrado kriptovaluta-szakértő kijelentette, hogy ezzel egyértelműen megdőlt az az állítás, hogy Kína kontrollálja a népszerű virtuális fizetőeszköz piacát. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államok néhány dolgot tud kínálni az új otthont kereső bitcoin-termelőknek. Az olyan szövetségi államok, mint Texas a világ legalacsonyabb energiaáraival rendelkeznek, ez pedig komoly előnyt jelent ezen a területen.

Adam Back, a Blockstream nevű blokklánc-cég vezetője rámutatott, hogy a bányászat egy rendkívül érzékeny üzlet, ha a költségtényezőkről van szó és csak akkor van értelme, ha az azt végzők olyan helyet találnak, ahol az energiaárak viszonylag alacsonyak. Texas és más amerikai szövetségi államok azonban nem csak alacsony ezt tudják biztosítani, hanem kedvező politikai környezettel és megfelelő infrastruktúrával is rendelkeznek.

Darin Feinstein, a bitcoin-infrastruktúra építésére specializálódott Core Scientific társalapítója hozzátette, hogy ha valaki több százmillió dollár értékű bányásztevékenységet akar Kínából kitelepíteni, akkor természetesen meg akar bizonyosodni arról, hogy a befogadó országban bizonyos földrajzi, politikai és jogi stabilitás van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)