Berta Sándor

Tízezer ember tulajdonában van az összes bitcoin egyharmada

A kriptovaluta-bányászat esetében még nagyobb a hatalomkoncentráció.

A National Bureau of Economic Research (NBER) nevű gazdasági intézet a legújabb tanulmánya szerint a világ legnagyobb virtuális fizetőeszközének fejlődése csupán viszonylag kevés ember szándékaitól függ. Az összes bitcoin egyharmada a felső tízezer befektető tulajdonában van. A Bloomberg rámutatott, hogy a kriptovaluta hatalomkoncentrációjára semmilyen hatással nem volt annak növekvő népszerűsége.

A National Bureau of Economic Research különbséget tett a magánszemélyek és a több egyén bitcoin-vagyonát kezelő emberek között. A dokumentum készítői, Igor Makarov és Antoinette Schoar megvizsgálták a bitcoin-címeket, de nem volt kizárható, hogy egy személy tulajdonában több cím is van, sőt, mint kiderült, annak igen nagy a valószínűsége.

A kriptovaluta-termelőknél még nagyobb a hatalomkoncentráció, ugyanis a 10 százalékuk birtokolja a teljes bányászati kapacitás 90 százalékát. Sőt, a 0,1 százalékuk - ami körülbelül 50 bányászt jelent - kezében van a teljes termelési kapacitás fele. Emiatt fennáll a veszélye annak, hogy ha néhány bányász összefog és a saját szája íze szerint hajtja végre a tranzakciókat vagy elutasítja azokat, de akár hamis tranzakciókat is kezdeményezhet.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatták, hogy a bitcoin-ökorendszert még mindig a nagy játékosok uralják, s ez független attól, hogy bányászokról, tulajdonosokról vagy a tőzsdéről van szó. Ez a koncentráció sebezhetővé teszi a virtuális fizetőeszközt a rendszerszintű kockázatokkal szemben és lehetővé teszi, hogy a nyereség nagy részét egy kis csoport fölözze le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Révbe ért a crypto , bugyuta játékok ingame tranzakciói :DDD

    Még a star citizen se áll le vele :DDD
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.10.30. 11:04:55
  • Sydra #1
    18 nap és itt a Bitcoin Taproot update kisebb tranzakció mérettel és több anonimitással!