Berta Sándor

Nagy a harc a mesterséges intelligencia chipek piacán

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy melyik szereplő lesz a meghatározó ezen a területen.

A Gartner piackutató cég legújabb becslései alapján a mesterséges intelligencia chipek eladásából származó bevételek az idén több mint 50 százalékkal fognak nőni és közel 36 milliárd amerikai dollárt tesznek majd ki. Sőt, ezek az összegek csupán négy esztendőn belül a háromszorosára fognak nőni és elérik a körülbelül 43 milliárd amerikai dollárt. S ez csak a kezdet lehet. A mesterséges intelligencia chipek a jövőben megtalálhatók lesznek a közlekedési lámpákban éppúgy, mint a térfigyelő kamerákban és a mosógépekben.

A kategóriába tartozó megoldások bizonyos területeken sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgozzák majd fel az adatokat, mint az AMD és az Intel PC-kbe és a notebookokba beszerelt processzorai. A területen világszerte mintegy 80 startup vár az áttörésre. A többségük önállóan nem számíthat a túlélésre, ezért óriáscégek tulajdonába kerülhet. Azonban nem mindegyik társaságnak van türelme ezt kivárni és inkább saját fejlesztésekkel kísérletezik.

Így volt ezzel az Intel is, amely két esztendővel ezelőtt felvásárolta a Habana Labs nevű izraeli vállalkozást. Várhatóan ugyanerre a sorsa juthat a Graphcore nevű brit vállalat is, amely a legfontosabb európai startup ezen a területen. A Graphcore eddig több mint 700 millió amerikai dollárt gyűjtött a befektetőktől és a legutóbbi finanszírozási körben az értékét közel 2,8 milliárd amerikai dollárra becsülték. A Sambanova nevű amerikai vetélytárs tavasszal 676 millió amerikai dollárt szerzett, míg a kaliforniai Groq áprilisban 300 millió amerikai dollárt.

A trendre tavaly felfigyelt a Sony is, amely közvetlenül az eszközeibe integrálja a mesterséges intelligenciát. Az IMX500 okosképszenzor a világon elsőként képes egy integrált mesterséges intelligencia chip segítségével közvetlenül kiértékelni a pixeleket. S akkor ott van még az Amazon Web Services, valamint a bevételeik kétharmadát mesterséges intelligencia chipekkel elérő okostelefon-gyártók, például a MediaTek és a Qualcomm is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!