Berta Sándor

Adócsalók ellen is bevetik a mesterséges intelligenciát

Hessenben nem csupán szakembereket alkalmaznak ilyen célokra, hanem a technológiát is.

A hesseni adóhivatal az adóelkerülések és adócsalások, valamint a koronavírus-járvánnyal összefüggő támogatásokkal kapcsolatos visszaélések felderítésére már célzottan beveti a mesterséges intelligenciát. A technológiára épülő szoftverek sosem fáradnak el, mindig összpontosítanak és megvesztegethetetlenek.

A Kassel II Adóhivatalban lévő Mesterséges Intelligencia Kutatóhely (FSKI) már három éve küzd az adóbűncselekmények ellen és eddig több mint négy terabájt úgynevezett Panama Papers-dokumentumot értékelt ki. Amennyiben ezeket az iratokat kinyomtatták volna, akkor 300 000 mappát töltöttek volna meg. Andreas Bauer, az FSKI vezetője kiemelte, hogy a Panama uratok 3000 offshore céghez és körülbelül 1000 személyhez kötődtek. A részlegnél ötven szakember és adónyomozó dolgozik. A feladatuk nem csupán a különböző dokumentumok kielemzése, hanem az algoritmusok fejlesztése és az utánpótlás képzése is. Bauer szerint a mesterséges intelligencia csak támogató funkcióban működik, az emberi intelligencia nem kerülhető meg és nem pótolható.

Rolf Bösinger, a szövetségi pénzügyminisztérium adókért felelős államtitkára kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia fontos eszköz az igazságos adózás megvalósításához és a technológiának köszönhetően a közeljövőben már senki sem tudja majd magát kivonni az adózási kötelezettsége alól.

Christiane Wendehorst, a Német Adatetikai Bizottság helyettes vezetője rámutatott, hogy az adóhatóság hatalmas adatbázissal rendelkezik, amely a gépek számára nagyon egyszerűen átkutatható bizonyos minták után. Az egyes bűncselekmények követése azonban sokkal nehezebb.

A fejlesztésektől ugyanakkor nincs mindenki elragadtatva. Antje von Ungern trieri jogászprofesszor közölte, hogy az algoritmusok ellenőrzését eddig nem szabályozta a német állam.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    Mi lesz ha a csalók is bevetik az MI-t?

    Számítási harc?