Berta Sándor

Agyba beültetett chip segíthet a lebénult betegeknek

Csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint ötmillió ember szenved valamilyen bénulástól.

A Blackrock Neurotech nevű cég olyan agy-számítógép interfészeket fejleszt, amelyek segíthetnek a lebénult személyeknek a végtagjaik mozgatásában. A vállalat új befektetőket nyert meg, akik között ott van Christian Angermayer technológiai beruházó és a milliárdos Peter Thiel, a PayPal társalapítója, aki az elsők között invesztált a Facebookba.

A Blackrock Neurotech által megalkotott technológia lehetővé teszi a megbénult embereknek, hogy újra kommunikáljanak vagy mozgassák a végtagjaikat. A fejlesztés annyira biztató eredményeket tud felmutatni, hogy Angermayer előrehaladottabbnak találta Elon Musk Tesla-alapító Neuralink-projektjénél. A beruházó rámutatott, hogy jelenleg világszerte csupán 30 olyan személy van, akikbe eddig beültettek egy számítógépes chipet és az 28 esetben a Blackrock fejlesztése volt. A társaság számos intézménnyel működött együtt, köztük van a Johns Hopkins Egyetem és a Pittsburghi Egyetem Egészségügyi Központja.

Marcus Gerhardt, a Blackrock Neurotech vezetője kifejtette, hogy a technológiát immár tíz éve fejlesztik és világszerte több száz kutatási intézménnyel és több mint 20 klinikai partnerrel dolgoznak együtt. Az egyik beteg, akinek segítenek, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved és a beépített chip és egy számítógép segítségével a gondolataival tud kommunikálni a külvilággal.

Angermayer közölte, hogy a vállalkozást eddig csak a barátok és a családtagok finanszírozták. Most tízmillió amerikai dollárt invesztáltak a cégbe, így finanszírozhatók a kutatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #7
  A GITS az nem distopia egy csöppet sem.
  Egy igen realista meglátása a jövőnek, és messze nem csak negatív színben van a világ feltüntetve.
  Az más kérdés mikor jön el az a jövő, ha eljön egyáltalán...
 • Agyturbinikusz #5
  Sajnos a populáció nagy részének ez nem megoldás, nincs hova beültetni....
 • kvp #4
  Igen, valami ilyesmit talaltak ki vegul a Johnny Mnemonic-ban vagy Ghost in the shell, Stand alone complex sorozatban, de egyelore meg nem tart ott a technika. Bar most mar nagyon kozel allunk mindket megjelenitett technologiahoz...

  ps: Igen, mindket emlitett scifi disztopiat ir le, nem utopiat. Ez vagy nem jutott el a kutatasokat vegzo tudosok agyaig vagy ennel sokkal rosszabb a helyzet. (persze amikor az 1984 es a Szep uj vilag tankonyvkent szolgal az eppen zajlo nyugati tarsadalmi atalakulashoz, akkor barmi lehet...)
 • Kryon #3
  Esetleg alkalmazhatnák a két technológiát együtt. Génmódosítást a kilökődés megakadályozására.
 • kvp #2
  Amennyi elonye van, legalabb ketszer annyi veszelyet tudja felsorolni szinte barmelyik a szakterulettel foglalkozo kutato. Igazabol amig nem tudjak megoldani hogy a szervezet ne lokje ki egy ido utan az elektrodakat es nem tudjak megoldani, hogy ezek eleg pontosan tudjanak olvasni, addig a tobbi terulet fejlesztese nem sokat er.

  A fenti ket alapproblemara meg mindig nincs eleg jo megoldas. Kiserleti allatok eseten egyik se gond, mert par het vagy honap utan kidobhatoak, de emberek eseten a hosszu, tobb evtizedes mukodest kell megoldani es mivel visszabontani nem igen lehet a belultetest sulyos karok okozasa nelkul, ezert mindenkeppen ezt kell eloszor megoldani.

  Az RNS es kesobb az RNS vektoros DNS alapu genmodositas mar tobb elonyt hozhat, pl. a telomerek meghosszabitasaval kvazi orok eletet (ha eleg gazdag hozza valaki) vagy barmi mast. Az mRNS alapu vakcinak miatt ez a fajta genmodositas most mar elfogadott technikava valt es nagyon sok esetben nyujtana egyszeru es gyors megoldast. (persze ezeket is lehet rosszra hasznalni es fogalmunk sincs a hosszutavu hatasokrol, de legalabb mukodnek es nem a tavoli jovoben hanem mar ma)
 • Kryon #1
  Amekkora potenciál van benne, csodálkozom, hogy nem öntik a pénzt ezekbe a fejlesztésekbe, miközben mindenféle hülyeségekbe meg igen.