Berta Sándor

Intelligens képszenzorok a Sonytól

A kifejlesztett eszközök - a világon elsőként - mesterséges intelligenciára épülő feldolgozási funkcióval rendelkeznek.

A Sony két intelligens szenzort jelentett be, amelyek típusa IMX500 és IMX501. Az érzékelők lehetővé teszik a mesterséges intelligencia alapú feldolgozást nagy sebességgel és ezáltal optimális felhőkörnyezeti rendszerek kiépítését. Az alkalmazott eljárásoknak köszönhetően a fájlcsomagokból lehetséges csak a szükséges adatokat kivonni, így csökkenthető adatátvitel közben a reakcióidő, valamint az energiafogyasztás és a kommunikációs költségek.

Az új szenzorok segítségével például megvalósulhat az ügyfélmozgásokat mutató képek elemzése magában az üzletben. Amennyiben a kapcsolódó kamerákat a bejárat közelében szerelik fel, akkor megszámlálhatók a belépő vásárlók, míg ha egy polcra telepítik a készülékeket, ahol felismerhető, hogy hol hiányoznak bizonyos termékek. Amennyiben a plafonra szerelik a kamerákat, akkor hőképek készíthetők velük, így megállapítható, hogy melyik részlegeket keresik fel különösen sokan. Az egyes koncepciók akár ötvözhetők is, a készített videók pedig valós időben elemezhetők. Ugyan a rendszerrel meg lehet állapítani, hogy hol van egy arc egy képen, de arcfelismerésre nem alkalmas, éppen emiatt egy adatvédelem-barát koncepció.


A szenzorok egy pixelchipből és egy logikai chipből állnak. A pixelchip által érzékelt jelet a mesterséges intelligencia dolgozza fel, így a munkához nincs szükség nagy teljesítményű processzorra vagy külső adattárolóra. A gyártó a képek elemzésére használt mesterséges intelligenciát közvetlenül a szenzorok logikai chipjeibe integrálta és ezáltal válik lehetővé a kamerák képeinek kiértékelése anélkül, hogy az érzékeny tartalmakat továbbítani kellene egy felhőkörnyezetbe. Az új érzékelők segítségével akár a vonalkódok is felismerhetők vagy megtudható, hogy például az alkalmazottak hordják-e az előírás szerinti védősisakokat és -maszkokat.

Az IMX500 bevezető ára 10 000 jen, míg az IMX501-é 20 000 jen. Előbbi április óta kapható, míg az utóbbi júniustól lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Gyakorlatilag ugyanazt tudja mint egy kulon sony szenzor es hozza egy cpu. Meg arban is annyiba kerul, mint a ketto kulon. Meretben meg ugyebar sokkal kisebb, mert osszeepitettek oket.

    Egyebkent az otlet jo, ilyen alapon ki lehetne adni rendes cpu-ba tokozott kamerat is, azaz a mobiltelefon osszes aramkore (az i/o periferiakat es az aksit leszamitva) benne lenne egy chipben. Csak ra kellene rakni az aksit, a kijelzot, mikrofon, hangszoro, antennak es kesz is lenne, kvazi minimalis nyomtatott aramkor mennyiseg felhasznalasaval. Sot flexibilis folia vezetekekkel es hozza foliacsatlakozokkal a tokozas peremen mar semmilyen nyak sem kellene. Ha ket kijelzos a telefon (elo es hatlapi), akkor egy kamera csoporttal meg lehet uszni. Egyebkent meg a kijelzopanel kaphat mikrofon, hangszoro es elolapi kamera modulokat. (pl. kamera kivagas eseten), igy csak a kijelzomodul, az antennak, az aksi es a rezgomotor maradna kulso periferiakent.