Berta Sándor

A jövőben is lesz brit-európai adatmegosztás

Az Európai Unió engedélyezi a folyamatot.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy miután London gyakorlatilag teljes mértékben átvette az európai uniós adatvédelmi szabályokat, így a jövőben is megvalósulhat a két fél között a személyes adatok megosztása. Az együttműködés elsősorban a bűnüldözők munkáját segíti, de számos más területre is hatással lehet. Didier Reynders, az Európai Unió igazságügyi biztosa kifejtette, hogy az adatcsere fontos a zökkenőmentes kereskedelem, valamint a hatékony bűnmegelőzés és bűnüldözés szempontjából. Több hónapon át vizsgálták a kialakított rendszert és az európai uniós állampolgárok immár biztosak lehetnek abban, hogy a személyes adataik az Egyesült Királyságban is védettek lesznek.

Oliver Dowden, a brit kormány digitális ügyekért felelős minisztere üdvözölte a döntést. A politikus elmondta, hogy több mint egy éven át tartó konstruktív megbeszélések után az Európai Unió formálisan is elismerte Nagy-Britannia magas fokú adatvédelmi szabványait. Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése (Brexit) után a két fél között ezen a területen is egy átmeneti időszak volt, amely azonban június végén lejárt, így muszáj volt lépni. Az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy a most megkötött megállapodás lehetővé teszi az EU számára, hogy ha a szigetországban módosulna a jogi helyzet, akkor rendszeresen megvizsgálja a brit adatvédelmi törvényeket. Amennyiben London eltérne a mostani szinttől, akkor az Európai Unió bármikor felmondhatja az egyezményt vagy módosíthatja azt. A szabályozás 4 évre érvényes és azt utána felülvizsgálják.

Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság komoly aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a Brexit alapvetően változtathatja meg a szigetországi adatvédelmi rendszer bizonyos részeit és mindez negatívan hathat az európai uniós állampolgárok személyes információinak biztonságára, ha azok a fájlok a jövőben az Egyesült Királyságba kerülnek. 2020 novemberében pedig kiderült, hogy a jövőben drága lesz a brit cégeknek az európai uniós adatokhoz való hozzáférés. A szigetországi vállalkozások akár 1,6 milliárd fontot is fizethetnek ilyen célokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!