Berta Sándor

Adatvédelmi jogsértések miatt büntethetik meg az Amazont

A kereskedelmi konszern komoly bírságot kaphat Luxemburgban.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a Commission Nationale pour la Protection des Données (CNPD) nevű luxemburgi nemzeti adatvédelmi bizottság nagyon magas, 425 millió amerikai dolláros pénzbüntetéssel akarja sújtani az Amazont. Ez lenne az eddigi legmagasabb pénzbírság, amelyet az Európai Unióban adatvédelmi jogsértésért kiszabnak.

A CNPD azért határozhat az aktuális ügyben, mert az Amazon európai központja a nagyhercegségben van. A hivatal a lefolytatott vizsgálatában úgy ítélte meg, hogy az óriáscég nem tartotta be az Európai Unió adatvédelmi előírásait, mindenekelőtt az ügyfelei adatainak gyűjtésével és felhasználásával kapcsolatban hibázott, ezáltal pedig megsértette a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet. Ezért az Amazon a megszokottnál sokkal nagyobb pénzbüntetést kaphat. A bizottság egyúttal elküldte az ajánlásait a többi európai uniós tagállam adatvédelmi hivatalainak.

Az Amazon egyelőre nem kommentálta a hírt, de korábban azt hangsúlyozta, hogy elsőbbséget élvez a számára az ügyfelei adatainak védelme minden országban, ahol jelen van és be is tartja a helyi törvényeket. A CNPD szóvivője csupán annyit mondott, hogy nem kommentálják az egyes eljárásokat. Azt viszont tudni lehet, hogy a bírság csak azután szabható ki, ha minden európai uniós tagállam adatvédelmi hivatala megerősíti a döntést. Ez akár hónapokig is tarthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!