Berta Sándor

Per indulhat a TikTok ellen

Az érintett gyermekek akár több ezer euró kártérítést is kaphatnak.

Hamarosan keresetet nyújthatnak be Nagy-Britanniában a platform ellen. Az Anne Longfield jogvédő, volt brit ifjúságvédelmi biztos által előkészített dokumentumban az szerepel, hogy a TikTok egy adatkémkedési szolgáltatás, amely közösségi hálózatnak álcázza magát azért, hogy a kicsiktől személyes információkat csaljon ki. A beadványt több millió európai uniós gyerek nevében adják majd be és amennyiben sikerrel jár, akkor minden érintett személy több ezer euró kártérítést kaphat.

Longfield elmondta, hogy a TikTok népszerű közösségi médiaajánlat, amely egy nagyon nehéz év során segített a gyermekeknek abban, hogy tarthassák a kapcsolatot a barátaikkal. Ez a felszín, a valóság azonban teljesen más, ott megtalálható a rejtett adatgyűjtési politika, amely tudatosan sérti meg a felhasználók magánszféráját azért, hogy ebből nyereségre tegyen szert. A szakértő rámutatott, hogy a platformnak világszerte több mint 800 millió tagja van és a TikTok anyacége, a ByteDance 2020-ban több milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el. Ez utóbbi jelentős részét a reklámokból befolyó összegek tették ki, amelyek viszont a kikémlelt adatokra épültek.

Longfield hozzátette, hogy a cég a személyes információkat, például a mobiltelefonszámokat, a videókat, a pontos tartózkodási helyeket és a biometriai adatokat az érintettek előzetes figyelmeztetése vagy beleegyezése nélkül szerezte meg. S sem a fiatalkorúak, sem a szüleik nem tudják, hogy mi történik az összegyűjtött információkkal. A TikTok közölte, hogy minden jogi eszközzel kész megvédeni magát, már csak azért is, mert a magánszféra és a biztonság számára elsődleges prioritás, s nagyon szigorú szabályai, eljárásai és technológiái vannak azért, hogy minden tagját, különösen a gyerekeket megvédje. A vállalat álláspontja alapján a kereset minden jogi alapot nélkülöz.

A perben a vádat Tom Southwell, a Scott and Scott Ügyvédi Iroda partnere képviseli majd. A jogász szerint a TikTok adatgyűjtési gyakorlata komolyan megsérti a hatályos brit és európai uniós adatvédelmi jogot. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a cég ezekből az információkból nyereségre tegyen szert anélkül, hogy betartaná a jogi kötelezettségeit. Februárban az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (BEUC) nyújtott be keresetet az Európai Bizottsághoz és a nemzeti fogyasztóvédelmi hivatalok hálózatához a TikTokkal kapcsolatban, s a dokumentumban arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy az álláspontja alapján a társaság nem védi kellően a videók használata közben a gyermekek jogait. A beadvány miatt az ügyben az európai uniós hatóságok folytatnak majd vizsgálatot. Ezután a TikTok jelezte, hogy jobban védené a kiskorúakat és kilenc tanácsadó segít majd abban, hogy a szolgáltatás biztonságosabb legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)