Berta Sándor

Adatmegosztó platformot fejlesztett a Firefoxhoz a Mozilla

Az adatvédelem a cég szerint nem csak engedélyezésből és tiltásból áll.

A Mozilla fejlesztői elkészítették a Rally nevű kiegészítőt, amely gyakorlatilag adatmegosztó platformként működik és a felhasználóknak nagyobb ellenőrzést ad abban a kérdésben, hogy kikkel és hogyan osztják meg az adataikat. A szoftver lehetővé teszi többek között a kutatási projektek számára az adatokkal való adományozást. A projekt célja az olyan erőforrások, eszközök és akár irányelvek megalkotása, amelyek az embereket képessé teszik arra, hogy egy jobb internetet építhessenek fel és megvédhessék magukat a kizsákmányoló technológiákkal szemben.

Rebecca Weiss, a Mozilla adattudományért felelős igazgatója kijelentette, hogy a Rally a Firefoxhoz készült és a fejlesztés középpontjában az adatvédelem és az átláthatóság állt. A program segítségével bárki felajánlhatja a böngészési fájljait az olyan közösségi finanszírozású projektek számára, amelyek egy jobb világhálót és társadalmat akarnak építeni. A Mozilla egy olyan jobb internetet szeretne, amelynél a felhasználók vannak a középpontban, amely tiszteletben tartja a magánéletet és biztosítja az online élmények feletti ellenőrzést. A menedzser rámutatott, hogy élen járnak az adatok kontrollálásában segítő adatvédelmi funkciók területén, hogy az internetezők eldönthessék: kik férhetnek hozzá az információikhoz.

A Mozilla álláspontja alapján a Rally az első olyan platform, amely nagy mértékű ellenőrzést ad az embereknek az adatokkal kapcsolatban. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy sokakat frusztrál az, hogy nem rendelkeznek elegendő hatalommal ebben a kérdésben. A többség csak abból a két dologból választhat, hogy vagy blokkol vagy engedélyez minden hozzáférést az internetes szolgáltatások számára. A Mozilla megpróbál alternatívákat kínálni és érveket felhozni. A Rally telepítését követően mindenki kiválaszthatja, hogy a böngészési adataival milyen kutatásokat akar támogatni, a tudósok pedig tájékoztatják az érintetteket arról, hogy mik a kutatások céljai és milyen célokra alkalmazzák az információkat. A résztvevők bármikor kivonulhatnak a projektekből és megtilthatják az adataik további felhasználását.

Az új platformot a Mozilla munkatársai a Princeton Egyetem kutatóival közösen alkották meg és egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban érhető el a 19 évesnél idősebb személyek számára, később ugyanakkor más országokban is hozzáférhető lesz. A Mozilla emellett bejelentette a WebScience nevű eszközt is, amely a tudósoknak segíthet abban, hogy szabványosított, böngésző-alapú kutatásokat végezzenek a kiegészítőhöz kapcsolódóan. A Rally bebizonyíthatja, hogy igenis létezhet egy olyan adatpiac, ahol minden résztvevőt egyenlően és tisztességesen kezelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!