Berta Sándor

Csak névtelen adatfel­dolgozást engedélyezne Portugália

Egy módosítás erősítené az online kommunikációban a magánélet védelmét.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét január elsejétől június 30-ig Portugália tölti be. Az ország egy új szöveget dolgozott ki a vitatott ePrivacy-rendelettel kapcsolatban. Ez derült ki abból a tervezetből, amely elsősorban a végfelhasználók eszközein tárolt kommunikációs metaadatokkal foglalkozik és amelybe a EURACTIV.com munkatársai tekinthettek be.

Az új szöveget a múlt hét végén már megismerhették az Európai Unió nemzeti delegációi és az lesz a fő témája a héten sorra kerülő találkozónak. A korábbi szöveghez képest az a legfontosabb változás, hogy ismét bevezetnék annak lehetőségét, hogy az elektronikus kommunikációból származó metaadatokat fel lehessen dolgozni és erre a célra lehessen alkalmazni az emberek készülékeinek feldolgozási és adattárolási lehetőségeit is.

Mindez azért is fontos, mert az ePrivacy-rendelet szabályozza azokat a feltételeket, amelyek mellett a különböző szolgáltatók feldolgozhatják az elektronikus kommunikációs adatokat. Ez utóbbiak közé tartoznak például az internetes szolgáltatásokban (WhatsApp stb.) továbbított üzenetek vagy a Skype és a Zoom rendszerében bonyolított videohívások.

A cél az, hogy az online kommunikációban is ugyanazt a magánszférát lehessen biztosítani az internetezőknek, mint a hagyományos távközlésben. Portugália ugyanis azt akarja elérni, hogy adatfeldolgozás csak akkor legyen engedélyezett a szolgáltatók számára, ha az adatokat felismerhetetlenné teszik, illetve a folyamat a bűncselekmények megelőzését, kivizsgálását, felderítését vagy üldözését, a büntetőjogi szankciók végrehajtását, valamint a közbiztonságot fenyegető veszélyek elleni védekezést és elhárítást szolgálja.

Portugália hangsúlyozta, hogy megpróbálta a nemzeti delegációk javaslatait beépíteni az új szövegbe. Amennyiben azt minden európai uniós tagállam elfogadja, akkor a dokumentum az Európai Parlament elé kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!