Berta Sándor

Napelemes fóliával tölthető fel számos eszköz

Egy új fejlesztés feleslegessé teszi az elektromos készülékek hagyományos feltöltését.

Giovanni Fili és Henrik Lindström, az EXEGER Sweden AB alapítói megalkottak egy napelemes fóliát, amelynek a segítségével feltölthetők a fejhallgatók és a távirányítók. Az első kapcsolódó termékek hamarosan megjelenhetnek a piacon.

Fili a vállalat első embere, míg Lindström a fejlesztési vezetője. A két üzletember úgy vélte, hogy a fejlesztésük alapvetően megváltoztathatja az emberek mobileszközökkel kapcsolatos életét. Ahogy Fili fogalmazott, a hagyományos készülékfeltöltés innentől a múlté. A Powerfoyle nevű napelemes fólia energiaforrásként szolgálhat a fejhallgatók, a sisakok, a kerékpárokon lévő lámpák és számos más otthoni elektronikai eszköz számára. Mindegyik napelem egy fényelnyelő réteget tartalmaz, amelyek a fényt elektromossággá alakítják át. Lindström elmondta, hogy mindegyik napelemben van egy napkollektor, amely felfogja a fényelnyelő rétegtől érkező áramot.

A napkollektorok általában a napelemek előoldalán találhatók és ezáltal beárnyékolják azokat. Az EXEGER munkatársai viszont a napkollektorokat a napelemek hátoldalára helyezték. Az új technológia segítségével lehetséges volt egy másik, jobb anyagot találni a fényelnyelő réteghez. Az új anyag nanorészecskékből áll, más részletet viszont a szakemberek nem akartak róla elárulni. Fili hangsúlyozta, hogy a kifejlesztett napelem ezenkívül rendkívül rugalmas és ezerszer jobban vezeti az áramot, mint a hagyományos társai. Az újszerű, nagyon vékony napelemek ráadásul olcsóbbak a többi modellnél és akkor is termelnek áramot, ha egyes részeik árnyékban vannak.

A fejlesztők szerint az újszerű napelemeknek milliárdos piacuk lehet, mert napjainkban több milliárd embernek vannak feltölthető eszközei, általában több is. Amennyiben ezekbe a készülékbe integrálhatók a napelemek, akkor a töltési folyamat a múlté lehet. Fili rámutatott, hogy miért kellene egy távirányítóban állandóan elemeket cserélni, ha a szoba fényénél is feltölthető a működéséhez szükséges energiával?

Az első kompatibilis termék az Urbanista nevű svéd márka új fejhallgatója lesz, amelynek a fejpántjába építették be a napelemet. Miután a napelem olcsón előállítható, így a fejhallgató bevezető ára 199 euró lesz. Az év végéig pedig további négy készülék fog érkezni, az egyik egy kerékpáros sisak lesz. Fili közölte, hogy tucatnyi céggel tárgyalnak és a céljuk az, hogy 2030-ig egymilliárd ember használja a napelemeikkel kiegészített eszközöket. Az ambíciózus tervre számos befektető felfigyelt, köztük a SoftBank is, amely már megszerezte a svéd vállalat tulajdonrészének a 4,3 százalékát. Emellett az AMF svéd nyugdíjalap és a Fortum finn energiakonszern is a résztulajdonosok közé tartoznak. A legnagyobb részvényes Fili, aki a tulajdonrész körülbelül 9 százalékát birtokolja. Lindström szintén résztulajdonos.

A Redeye elemzői úttörő technológiáról beszélnek, amely nagy globális növekedési potenciállal rendelkezik. Az EXEGER egy hónappal ezelőtt 38 millió amerikai dollárt szerzett a svéd bankoktól és az EIF európai befektetési alaptól azért, hogy fel tudjon építeni egy második napelemgyárat Stockholmban. Jelenleg a két vezető 190 dolgozóval közösen a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem (KTH) egyik csarnokában tevékenykedik. Lindström megerősítette, hogy az elkészített napelemek színe, formája és felületi struktúrája könnyen a felhasználói igényekhez igazítható. A második üzem 2023-ig készülhet el és Fili szerint az lehet Európa legnagyobb napelemgyára. Emellett szóba kerülhet a tőzsdei megjelenés, de erről két év múlva születhet döntés, ha már az új üzem is termelni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #5
    Ha nagyon eroltetjuk biztos lehetne talalni 1-2 olyan alkalmazast, aminek elegendo energiat termel a rateheto mennnyisegu napelem, de meg akkor is folyamatos napfenyre kellenne tenni, ami nem tul eletszeru. Egy atlagosan megvilagitott szobaban meg kb huszad annyi fenyenergia erheto el, mint a szabadban, ami legfeljebb egy szamologephez lehet elegendo.
  • grobs #4
    "A két üzletember úgy vélte, hogy a fejlesztésük alapvetően megváltoztathatja az emberek mobileszközökkel kapcsolatos életét."

    Telefon, laptop ami gyakran lemerül. Ha igazi okosórája van valakinek akkor esetleg az is. Minden más hetekig, vagy hónapokig bírja most is. H10-es pántom 3 éve megy egy gomb elemről. A fenti trión hová szeretnék rakni ezt a "fóliát", hogy fény is érje, de ne sérüljön? Amikor a céges laptop-ok "magnézium" házában mély karcok vannak akkor valószínű egy fólia hiányzik onnan, nem lesz annak semmi baja.
    Milyen eszközöket akarnak ezzel tölteni ami majd megváltoztatja az életünket?


    "Miután a napelem olcsón előállítható, így a fejhallgató bevezető ára 199 euró lesz"

    Egy mellékszál, hogy ha nem lenne home office nem is használnék fülest ... úgyhogy ez már egy hiánypótló cuccnak indul, de miután olcsón előállítható, így a (gyors google keresés) 150 euro-s füles "csak" 200 euro lesz. Ráadásul a füleseket eddig se kellett gyakran tölteni. Jabbra-mat hetente egyszer kell tölteni úgy, hogy napi használatban van, és kb. 15 perc alatt belemegy annyi, hogy 8 órát szóljon. Sikersztorinak néz ki.

    Vésztöltőnél tudnám esetleg ezt elképzelni, de az is olyan, hogy ha feltöltöttem akkor 3x fullra tölti a telefonjainkat, és wireless töltést is tud.
  • barret #3
    A távirányítóval példálóznak,ami kb a legkisebb fogyasztású eszköz a házban...
    Évekig elmegy egy garnitúra elemmel! Ami meg sokat fogyaszt,pl fejhallgató,az meg néhány perc üzemidőt fog kapni naponta a napelemből...Jelenleg kb 18% az átlagos napelemek hatásfoka...IDEÁLIS fényerőnél!
  • kvp #2
    Ok, hitelkartya meretu napelemes szamologepem mar nekem is volt a 80-as evekben. Mukodott tantermi neonoknal is es biztosan nem volt benne elem, mert ugy lehetett kikapcsolni, hogy letakartam a napelem csikot. Tenyleg nem merul le, mert nem tud. Egyetlen hatranya, hogy sotetben nem hasznalhato, tehat ha hasznalni akarjuk fel kell kapcsolni a lampat.

    Ha aksit raknak bele, akkor ket veszely fenyeget. Az egyik, hogy alulmeretezik a napelemet es a modern aksi onkisulese nagyobb lesz mint a napelem altal visszatoltott energiamennyiseg. Igy joreszt csak diszito jellegu a dolog, ugyanugy tolteni kell mindent ha hasznalni akarjuk.

    ps: A forditas hibas. Nem napkollektor hanem elektroda halo es muanyag foliak eseten az az ujitasuk, hogy a hatlapra kerulhet mindket polus, mint ahogy a szilicium hordozosak eseten mindig is volt. Igy nagyobb felulet hasznalhato panelkent, amire szukseg is van, mert a folias napelemek olcsoak, de a hatekonysaguk a legmodernebb szilicium alapuak kb. 10%-a es itt jon be az, hogy a legtobb ilyen targy felulete nem elegseges a szukseges kapacitasu napelem elhelyezesere. Es akkor visszatertunk oda, hogy akkor is tolteni kell ha egyebkent napelem van rajta. Aksi helyett egy jobb energia kezeles viszont lehetove tenne, hogy csak tizevente kelljen egy hagyomanyos, nem toltheto litium elemet cserelni bennuk.
  • barret #1
    "energiaforrásként szolgálhat" DE NEM FOG! Ezért esetleges a megfogalmazás.
    Persze beetetésnek jó lesz! :D Aki ért hozzá,az ki tudja nagyjából számolni,mennyi energia termelődik. Nem életszerű,hogy minden eszközünket a tűző napon tároljunk...Vicces fiúk :)

    Azt sem tudják,miről beszélnek! " A napkollektorok általában a napelemek előoldalán találhatók" MI VAN??????
    Utoljára szerkesztette: barret, 2021.06.17. 12:57:45