Berta Sándor

Az Apple és a Google már csak ökoáramot használ

A két nagyvállalat sikeresen elérte a kitűzött céljai jelentős részét.

Az Apple bejelentette, hogy 100 százalékban ökoáramot használ. A társaság korábban azt is vállalta, hogy 2020-ig minden gyártóját és beszállítóját 100 százalékban megújuló energiák használatára állítja át. A partnerek közül immár 23 vállalat, köztük a Pegatron és a Quanta Computer is megújuló forrásokból származó energiát alkalmaz.

Az Apple saját nap- és szélenergiás farmjai hat kínai tartományban 485 megawatt áramot termeltek. Az óriáscég világszerte 25 helyszínen működtet saját ökoáram-projekteket, amelyek összesen 626 megawatt áramot termelnek. Emellett a társaságnak van 15 folyamatban lévő projektje is, amelyek segítségével a teljes teljesítmény 1,4 gigawattra emelkedhet majd.

A Google szintén elérte azt a célját, hogy 100 százalékig megújuló forrásból használja a működéséhez szükséges áramot. Alapvetően külső szolgáltatókra és nem saját szél-, víz- és napenergiás erőművekre támaszkodnak, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy minden esetben a szerződések megkötése után az adott szolgáltatók új kapacitásokat biztosítanak a számukra. A Google eddig több mint 3 milliárd dollárt fektetett be az új megújuló energiás létesítményekbe. A kombinált összteljesítmény globális viszonylatban meghaladja a 3 gigawattot és ezzel a saját számításai alapján a vállalat használja fel a világ legnagyobb megújuló energiaforrásból származó árammennyiségét. A partnerek rendszerei mellett a Google rendelkezik egy 80 megawattos létesítménnyel Chilében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #16
  Van egy csöppnyi előnye veled szemben.
 • gforce9 #15
  Ezért profi a google, mert szinte mindenki elhiszi amit mond gondolkodás nélkül :) Taps :)
 • M2 #14
  Egy ökoáramot termelő erőmű co2 kibocsájtása teljes életciklusra vetítve a 10%-a a hagyományos erőműveknek. A Google az új telepítésű erőművekkel leszerződik az általuk termelt áramra, azért emelt árat fizet, amiért kreditet kap. A hálózatról aztán ezzel a kredittel leszed magának áramot.
  A villamosáram piacon ma ez a legtöbb, amit egy szereplő a fogyasztói oldalon megtehet a környezetvédelem jegyében.

  Az átállás nem megy ám egyik pillanatról a másikra, az emberiség tekintetében 50-100 évig is eltarthat majd. De egy-egy ekkora piaci szereplő jó nagy lökést tud adni a folyamatnak, aki erre meg "bullshitel", az egy károgó, semmit nem értő, igazi őstulok magyar balfasz. Az ilyenek miatt nem jutott ebben az országban még senki semmire (kivéve Mészáros Lölöt persze).
 • gforce9 #13
  ha nincs vízerőmű számottevő, a nap 50%-ot tud adni a legkiválóbb esetben (reálisan 20-30%) és a szél sem fúj mindig. Tudod józan ész is van a világon.
 • M2 #12
  Gondolom a tudományos számítások ellen vannak megalapozott hasraütéssel keletkezett számaid.
 • gforce9 #11
  A 90% az a bullshit. Csak józanul kell gondolkodni és nem benyalni kérdés nélkül a zöldkommunikációt. Fizikai képtelenség a 90% hacsak nem vízerőművek mellé van építve a szerverpark kb 80%-a.
 • M2 #10
  "Azért bullshit mert co2 mérleg oldalon alig jelent valamit"

  Na ez a bullshit. Ja nem, bocs! Ez már szimpla hazugság. Azt, hogy miért csinálod, azzal meg már magaddal kell elszámolnod.

  Laikusok kedvéért: 90%-os csökkenésre bírta ideírni a srác, hogy "alig jelent valamit".
 • gforce9 #9
  Azért bullshit mert co2 mérleg oldalon alig jelent valamit, cserébe jódrága és minden fogyasztó kifizeti ennek az árát. Ez megéri üzletileg a Google-nak és Apple-nek csak épp marhára nem jelent lószart sem a környezetvédelem szempontjából. Ez a dolog a következőképp megy: Meg van etetve a jónéppel, hogy ez kurvazöld, így akár a politika is kiszolgálja, de ha az nem is a jónép felé ez borzalmasan nagy reklám ebben a mai zöld őrületben.. A napelem és szélkerékgyártók meg ennek a 2 cégnek akár ingyen odaadná a technológiát mert akkora reklámértéke van számukra is. A hétköznapi paraszt megveszi a napelemet, mert hát "a google is használja, márpedig ő biztos jobban tudja". Bullshit globális szinten.
 • overseer-7 #8
  jaj de jó.. akkor most már hátra lehet dőlni, meg van mentve a bolygó mert a dúsgazdagék a google és apple már zöld áramot használ.
  Ezt a bullshitet.
 • M2 #7
  Lehet, hogy pontosan azt mondom amit te, csak szerinted bullshit, szerintem meg nem. A Google pontosan leírja, hogy mit, miért és hogyan és én maximálisan egyetértek velük.