Berta Sándor

Európai szinten előreje­lezhetők az áraminga­dozások

Európai kutatók olyan rendszeren dolgoznak, amely az időjárási helyzettől függően a mesterséges intelligencia segítségével osztja el az elérhető árammennyiséget.

Ulrich Rückert, a Bielefeldi Egyetem professzora és Jens Haubrock, a Bielefeldi Szakfőiskola professzora vezeti a januárban elindított KI-Grid nevű projektet, amelynek célja egy mesterséges intelligencián alapuló áramelosztó rendszer megalkotása. A programban részt vesz még a Westaflex GmbH és a bielefeldi közműcég is. A tervezett mesterséges intelligencia képes lesz előrejelezni az energiaellátásban lévő ingadozásokat és az igényekhez igazítani az áramellátást. Ennek köszönhetően már azelőtt megakadályozhatóvá válnak a helyi túlterhelések, hogy azok bekövetkeznének.

Jens Haubrock azt mondta, hogy egy olyan technológiát és megfelelő eszközöket akarnak kifejleszteni, amelyek beépíthetők a meglévő hálózatokba. A víziójuk az, hogy a jövő töltőoszlopaiba már integrálják ezt a méréstechnikát. Amennyiben valaki egy olyan intelligens töltőoszlophoz fogja csatlakoztatni az elektromos autóját, akkor a berendezés dönti majd el, hogy mennyi áramot ad át a gépkocsinak.

A jelenlegi töltőoszlopoknak általában körülbelül 2 órára van szükségük egy teljes feltöltéshez, de a jármű utána is az eszközre van csatlakoztatva és terheli a hálózatot annak ellenére, hogy már nincs szüksége áramra. A mesterséges intelligencia segíthet annak kiszámításában, hogy a csatlakoztatott autók mekkora mennyiségű energiát igényelnek és azt összehasonlítja az energiaellátással. Amennyiben például a nap erősen süt, akkor a rendszer sok áramot küld a gépkocsiknak. Este viszont az áram lassabban kerül a járművekbe.

Annak, aki reggel indul dolgozni, gyakorlatilag mindegy, hogy kettő vagy nyolc óra alatt töltődik fel az autója. Haubrock szerint ez hosszú távon elméletileg ugyanígy lehetséges lenne a mosógépek, a szárítógépek vagy a mosogatógépek esetében. Az egyelőre kérdéses, hogy a rendszer mikorra lesz használható. Az ütemterv alapján 2021-re kell előrejelzéseket adnia az energiaellátással kapcsolatban, majd 2022 nyarától kezdődnek majd el az éles tesztek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!