• kvp
    #2
    Ok, hitelkartya meretu napelemes szamologepem mar nekem is volt a 80-as evekben. Mukodott tantermi neonoknal is es biztosan nem volt benne elem, mert ugy lehetett kikapcsolni, hogy letakartam a napelem csikot. Tenyleg nem merul le, mert nem tud. Egyetlen hatranya, hogy sotetben nem hasznalhato, tehat ha hasznalni akarjuk fel kell kapcsolni a lampat.

    Ha aksit raknak bele, akkor ket veszely fenyeget. Az egyik, hogy alulmeretezik a napelemet es a modern aksi onkisulese nagyobb lesz mint a napelem altal visszatoltott energiamennyiseg. Igy joreszt csak diszito jellegu a dolog, ugyanugy tolteni kell mindent ha hasznalni akarjuk.

    ps: A forditas hibas. Nem napkollektor hanem elektroda halo es muanyag foliak eseten az az ujitasuk, hogy a hatlapra kerulhet mindket polus, mint ahogy a szilicium hordozosak eseten mindig is volt. Igy nagyobb felulet hasznalhato panelkent, amire szukseg is van, mert a folias napelemek olcsoak, de a hatekonysaguk a legmodernebb szilicium alapuak kb. 10%-a es itt jon be az, hogy a legtobb ilyen targy felulete nem elegseges a szukseges kapacitasu napelem elhelyezesere. Es akkor visszatertunk oda, hogy akkor is tolteni kell ha egyebkent napelem van rajta. Aksi helyett egy jobb energia kezeles viszont lehetove tenne, hogy csak tizevente kelljen egy hagyomanyos, nem toltheto litium elemet cserelni bennuk.