Berta Sándor

Európai méretű áramszünetek jöhetnek?

A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy hackertámadások okozhatnak komoly európai áramkimaradásokat.

A SPIEGEL értesülései alapján a német Nemzeti Kibervédelmi Központ szakértői egy bizalmas jelentésükben lehetségesnek nevezték, hogy hackerek akciókat hajthatnak végre az egyes németországi energiaellátók ellen és emiatt akár európai szintű áramszünetek is lehetnek. A szakemberek rámutattak, hogy egy bizonyos támadásméret felett a hatások akár a teljes európai hálózatot érinthetik. A dokumentumban többek között az is szerepel, hogy olyan információk jutottak a centrum munkatársainak tudomására, amelyek szerint helyi kritikus infrastruktúrák állnak a hackerek felderítőtevékenységének a középpontjában. Ez a tevékenység lehet akár egy akció előkészülete is.

A szakértők azért tartanak a kontinensre kiterjedő hatásoktól, mert az európai energiaellátók össze vannak kötve egymással, így az ellátás dominószerűen dőlhet össze. Amennyiben például több német erőművet célzottan támadnának és időszakosan megbénítanának, akkor veszélybe kerülhetne az európai uniós hálózati stabilitás. A következmények drámaiak lennének, mert egy ilyen esetben automatikusan más európai erőműveket is le kellene kapcsolni. Mindez pedig kényszerűségből egy széles körű, de akár teljes áramkimaradáshoz vezetne.

A 22 oldalas anyag elkészítésében a központ mellett részt vettek a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND), a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) és a Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI), valamint más intézmények szakemberei is, akik egy 2015-ös és egy 2016-os ukrajnai kibertámadást elemeztek. Mind a két akció a helyi energiaellátók ellen irányult. Az ukrán biztonsági hivatalok két hackercsoportot tettek felelőssé a támadásokért: az egyik a Sandworm volt, míg a másik a Berserk Bear. Mindkettőt az orosz hírszerző szolgálatok irányítják és az akciók a Kreml erődemonstrációi voltak. A német szakértők elsősorban a 2016-os támadásban bevetett kártevő töltötte el aggodalommal.

A jelentés alapján a bűnözők nem csupán információkat akarnak szerezni, hanem szabotázsakciókat is végrehajthatnak. Ugyanakkor semmilyen konkrét utalás vagy bizonyíték nem utal egy közelgő támadásra. A szakemberek ennek ellenére szükségesnek tartották a támadók képességeinek folyamatos elemzését és a védelmi intézkedések javítását.

Ukrajnában 2015 decemberben történt áramkimaradás, az Ivano-Frankivszk közigazgatási egység területén három regionális áramellátó rendszert érintett a probléma. A BlackEnergy nevű kártevő több százezer háztartásban okozott gondot. Az eset egy jól előkészített és megszervezett hackerakció volt. 2016 márciusában a BfV már jelezte, hogy kibertámadások fenyegetik Németországot és az Európai Uniót, ezért figyelmeztetést adtak ki a vállalkozások számára. Kijevben 2016 decemberében következett be hackerakció miatt áramszünet. Az ukrán fővárosban közel 75 percre esett ki az áramszolgáltatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundasjezus #2
    A hacker-támadás és a terrorizmus kiváló vezényszavak lesznek majd a propagandában, amikor bűnbakot kell keresni, hogy miért nincs áram, illetve el kell majd terelni a figyelmet a szemmel láthatóan térdre rogyó német energiapolitikáról. Bár azt nem tudom miként magyarázzák meg a német politikusok az adófizetőknek, amikor középkori keresztény templomokat rombolnak le, mert az alatta lévő barnakőszén készleteket akarják kibányászni, hogy etessék vele a szénerőműveiket, a megtermelt árammal pedig elektromos autókat töltenek. Képmutatás a köbön.

    Egyrészt időzített bomba az európai áramhálózatban az elszabadult hajóágyú módjára üzemelő német áramtermelés, másrészt viszont tényleg annyira függ mindenki mindenkitől, hogy elég valahol egy rossz szándékkal előidézett pici gebasz és dől a kártyavár.
  • Archenemy #1
    Ja ja, a "hackerek". Véletlen sem a brutál elhibázott német árampolitika, hanem ezek a fránya hackerek.