Berta Sándor

Veszteségmentes zenét kínálhat az Apple Music

Minőségi előrelépés valósulhat meg a platform esetében.

Az Apple Music menüjében egy új bejelentés bukkant fel (Get ready. Music is about to change forever) és egy videoanimáció egy forgó Apple Music logót mutat. A The Verge azt találgatta, hogy a szolgáltatás vagy Hi-Fi-Streaming- vagy Dolby Surround Sound-támogatást kaphat. Az előbbire a platform androidos alkalmazásában elhelyezett kód utalt, amelyben két új stream-minőségi szint volt elhelyezve. Az első esetében a 24 bites adatráta mellett 48 kHz volt az ismétlési frekvencia, amely csupán kisebb előrelépést jelentene a CD-minőséghez (16 bit, 44,1 kHz) képest. Emellett pedig volt egy 24 bites, 192 kHz-es opció is.

A kódban olyan hivatkozások is voltak, amelyekből kiderült, hogy a magasabb minőség nagyobb adatfelhasználást is jelent. Amíg jelenleg egy 3 perces zeneszám esetében az Apple Music 6 megabájt tárhelyet igényel, addig az első új stream-minőségi szint esetében már 36, míg a másodiknál 145 megabájtot. Amennyiben az ajánlatok valóban elérhetők lesznek, akkor a kaliforniai konszern felzárkózhat az olyan vetélytársai mellé, mint az Amazon Music HD, a Deezer és a Tidal. A kiszivárgott információk alapján a Spotify hamarosan szintén hasonló ajánlatot mutathat be.

A MacRumors mindezt azzal egészítette ki, hogy a felfedezett módosítás azt is jelentheti, hogy az Apple egy teljesen új térbeli hangzást akar kínálni a felhasználóknak. Ebben az esetben a forgó Apple Music logó a 360 fokos hangzásra utalhat, ezt a funkciót pedig a Dolby bevonásával kínálhatja az óriáscég. Ezt erősíti meg, hogy a kódban szerepel a Dolby Audio és a Dolby Atmos kifejezés is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #6
  Hát most a vita kedvéért bele állok :D
  Hát ha harmadik világra fejlesztik, akkor igazad van. De am. meg nincs értelme egy közönséges sztereó jelet tömöríteni. Ha mondjuk sacd vagy bl audio akkor lenne, de itt ugye már gigabyte méretű anyagról beszélünk meg min. 6 hangsávról és 2.8MHz-es mintavételről. Azért ez nem az a játékos mint a 24 bit 192kHz-es minta 2 hangcsatornával. Szóval továbbra sem értem miért kell, egy ilyen csíra minőség simán átmegy szinte bárhol. Persze az adsl és a dialup felejtős, de 1-2Mb/sec sávszél elég az audi cd nyers anyagához és ennél nem sokkal nagyobb elég a 24 bit 192kHz esetében. Mondjuk a bl audio esetében ha dts-hd használsz akkor már nem, mert neki kell a kb. 25Mb/sec, de ugye a cikk nem ilyenekről szólt. Ez utóbbinak látom értelmét ha tömörítik.
 • M2 #5
  Hogy ki milyen hardveren hallgatja, ahhoz az Apple-nek nem sok köze van.
  Tehát akkor soha ne fejlesszenek semmit, mert úgyis minden szar? Érdekes az életfelfogásod.
 • Bruce_Willis #4
  Streamről van szó, tehát az számít kinek milyen internetje van, nem pedig az hogy mekkora tárhely áll a rendelkezésére.
 • barret #3
  Jó lesz ez :D Nagy méret,szar minőségű hardveren lejátszva...Adnak a szarnak egy pofont.
 • Sir Cryalot #2
  Bluetoothon alig megy at 320kbps mert aztis ujra kell küldözgetni es Latency van.
  Apple behozta a bt-t de nem oldotta meg se a minoseget se a latencyt, ez meg neszesemmi.
 • Macropus Rufus #1
  igazából 145MB/szám nem olyan nagy adat mennyiség már. Ez ~0.14GB
  Igazából sztem már a tömörítéseknek sincs sok jelentősége. Szinte korlátlan hely áll a rendelkezésünkre. Anno kellet az mp3 mert azért 650-700MB-nyi adatott nem igazán lehetett csak úgy tárolgatni az 3-4GB-os vinyókon. De jelenleg 1000GB-os vagy nagyobb tárak vannak a gépekben. Egy CD wav-ben 0.65-07GB... Szóval sztem el kellene lassan engedni a különböző tömörítéseket mert a tárhelyek növekedésével értelmét vesztik. Okés akkor ott van még a sávszél. De ez sem korlát már. Amin át tud jönni egy hd film azon egy tömörítetlen audió cd is át tud jönni gond nélkül.