Berta Sándor

A web fejlődése ellen dolgozik az Apple?

Legalábbis ezt az álláspontot képviseli a Google egyik szakértője.

Alex Russell, a Google webes szabványokért fejlesztéséért felelős munkatársa a blogbejegyzésében az Apple Safari nevű böngészőjéről fejtette ki a véleményét. A szakember azt állította, hogy a kaliforniai konszern nem csupán le van maradva a vetélytársai mögött, hanem szántszándékkal akadályozza a web fejlődését.

A szakértő hozzátette, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a Safari a WebKit motorra épül, amely egyrészt elavult, másrészt fontos funkciók hiányoznak belőle. Miután az iOS alatt minden böngésző rákényszerül a WebKit használatára, ezért az iPhone és az iPad készülékek tulajdonosainak nem igazán van alternatívájuk. Alex Russell úgy vélte, hogy ez szándékosan alakult így, mert az Apple így veszi rá a fejlesztőket, hogy a szoftvereiket az App Store rendszerén keresztül tegyék elérhetővé ahelyett, hogy egyszerűen webes alkalmazásokat készítenének.

A társaság így erősebb ellenőrzést gyakorolhat a rendszer felett és a befolyó bevétel 30 százalékára is ráteheti a kezét. Másrészt a vállalat lelassíthatta a vetélytársait. Amennyiben például gyorsabban integrálta volna a Safariba a WebRTC-t és a Gamepad alkalmazásprogramozási interfészt (API), akkor az felgyorsíthatta volna a különböző játék-streaming szolgáltatások (Google Stadia, Xbox Cloud Gaming) elindítását. Az óriáscég korábban azonban elutasította, hogy a platformok az App Store rendszerén keresztül elérhetők legyenek, így a Google és a Microsoft számára a webes programok jelentik az egyetlen szóba jöhető opciót.

További probléma, hogy a Safari még több mint 1000 JavaScript alkalmazásprogramozási interfészt nem támogat, pedig azok a Chrome böngészőben már hozzáférhetők. Így a fejlesztők ezeket az API-kat addig nem érhetik el, ameddig egy platform, amely annyira elterjedt, mint az iOS, azokkal nem kompatibilis. Más esetekben pedig az Apple még az elismert webes szabványoktól is eltér vagy azokat nem integrálja a megoldásaiba megfelelően. Az Apple az elmúlt években ehelyett inkább arra összpontosított, hogy a Safari áramfogyasztását csökkentse és ezzel párhuzamosan javítson az adatvédelmen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #7
  De most komolyan ha egy fejlesztő árul egy játékot stadián akkor a Google levesz 30%ot, most az apple is le akar venni még 30%ot, illetve ott van az áfa, ami 27%

  Ha a cyberpunk2077et megveszi valaki ipadon stadián keresztül 30ezer forintért akkor abból mennyi jut el a CD project redig?
 • zola2000 #6
  "game streaming. Hány fejlesztőcéget érint? "

  Nézzük csak: Google, Nvidia, Sony, Amazon, Microsoft, Japánban Square-enix, Sega (fog gaming) Kínában Tencent és még biztos sok van ... ezek szolgáltatások minden fejlesztőnek van játéka ezeken.

  Na igen az apple célja hogy az appstoreon keresztül menjen és beszedhesse a 30%ot az egész piacból, ha a böngésző tudja akkor nem fogja beszedni.
 • Fefy #5
  Mint a hírben is szerepel, IOS alatt csak a webkit-et lehet használni, nincs más Apple által engedélyezett módja web böngésző esetén.
 • Gabbbbbbbbbbbb #4
  Igy is meg lehet kozeliteni es nyilvan igazad van.

  Szerintem az uj API-kat foleg a reklam szektorban hasznalnak..
 • martincpt #3
  Ha a web-kit elavult akkor miért arra építették a chrome-ot is??
 • grobs #2
  Ez ugyanúgy probléma jelenleg mint az IE6-nál volt 15 éve. A különbség talán az, hogy amit tud azt majdnem mindig szabványosan tudja. Az IE még a szabványokat is "egyedien" kezelte. Másrészt amit nem tud azt viszonylag ritkán használnánk alkalmazás fejlesztéshez. lásd. pl. game streaming. Hány fejlesztőcéget érint?
  Ameddig nincs API támogatás, addig IDE-t se lehet rá fejleszteni. Ameddig nincs IDE addig az alkalmazás fejlesztők se fogják használni. Így a nem implementált dolgok kb. mintha nem is léteznének.
  Utoljára szerkesztette: grobs, 2021.05.06. 08:19:19
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  "1000 JavaScript alkalmazásprogramozási interfészt nem támogat"
  Ez nem biztos, hogy probléma, sőt.

  Szerintem iOS Safari-val általában csak akkor van baj, ha a készüléknek lejár a 4-5 éves szoftver támogatása és utána a böngésző motor biztonsági hibáit már nem lehet javítani. (hiába használna az ember Firefox-ot, az is csak az előtelepített Safari motort használhatja)