Berta Sándor

Új jelölés jön a mobiltele­fonoknál

Jobban felismerhetők lesznek a tartósabb készülékek.

A Deutsche Telekom, az Orange, a Telefónica, a Telia Company és a Vodafone júniustól egész Európában bevezetik az Eco Rating nevű jelölésrendszert, amely 12 gyártó és márkatulajdonos (Bullitt Group - CAT és Motorola, Doro, HMD Global - Nokia, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi, ZTE) mobil- és okostelefonjaira fog vonatkozni és azt jelzi majd, hogy melyik modell számít a tartósság szempontjából megfelelő terméknek.

A cél az, hogy egyre tartósabb eszközök jelenjenek meg a piacon és az egységes és precíz információk alapján a felhasználók is könnyebben hasonlíthassák össze az egyes telefonokat. Így megtudható lesz, hogy az adott készülék gyártását, használatát, szállítását és újrahasznosítását milyen dolgok jellemzik.

Az első Eco Rating jelölésekkel ellátott modellek már ebben a hónapban megjelennek Európa 24 országában, köztünk hazánkban is. Mindegyik termék pontszáma annak alapján változik majd, hogy milyennek bizonyul öt jellemző (tartósság, szerelhetőség, újrahasznosíthatóság, klímabarátság, erőforrás-kíméletesség) szempontjából. A tartósságnál veszik figyelembe a robusztusságot, az akkumulátor élettartamát, valamint az adott eszköz és annak alkatrészeinek garancia-időtartamát.

A szerelhetőségnél fog szerepelni a telefon dizájnja és a felszereltsége is. Az újrahasznosíthatóság esetében nézni fogják, hogy mennyire dolgozhatók fel újra a felhasznált anyagok, mennyire könnyen valósítható meg ez és mennyire részletes dokumentációt biztosítanak ehhez a gyártók. A klímabarátság az adott készülék károsanyag-kibocsátását, míg az erőforrás-kíméletességnél az, hogy milyen mértékben alkalmaztak a gyártás során nehezen beszerezhető vagy drága anyagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ShuckFishTit #4
    Na de fog ez számítani amúgy? Csak mert nem hiszem hogy vagyunk akkora piac mint Kína ott meg épp lesz*rják hogy az EU mit pontozott. Ha Amerikával nézzük ott sem gondolom hogy az Apple majd összerezzene hogy 0 pont szerelhetőséget kaptak.
  • wraithLord #3
    Mi az a károsanyag kibocsátás okostelefonoknál? Csinálnak belőle belsőégésű motorost is, és használat előtt be kell rántani?
    Nem a készülék gyártására és selejtezésére/újrahasznosítására vonatkozó ökológiai terhet jelenti inkább?
    Vagy a kibocsátott rádióhullámok egészségre káros hatásait nézik? Az nem anyag.

    Amúgy igen, valószínűleg ez csak valami gimmick megint. De majd kiderül, ezeknek egy részét (tartósság, szerelhetőség) lehet tesztelni, és fogják is, ha más nem, youtuberek, akik eddig is ezzel foglalkoztak.
  • lambda5 #2
    Nem látom a súlyozást a különböző szempontok szerint létrehozott pont rendszerben..
    Attól tartok, hogy ez megint csak egy marketing bullsith.. és csak az egységsugaru vásárlók megtévesztésére szolgál és abszolút nem fogja tükrözni a megbízhatóságot/tartósságot..
  • barret #1
    Nem látom a cikkben az otthon kivehető,és könnyen cserélhető akkut! Ennyire eldugták volna?