Berta Sándor

Érzékelni fogja a környezetet a jövő mobilja

Sok fejlesztőt foglalkoztat az a kérdés, hogy milyenek lesznek néhány év múlva az okostelefonok. Nos, az biztos, hogy bizonyos szempontból egyáltalán nem fognak hasonlítani a mai modellekre.

Összehajtható és 3D-s megjelenítésre képes kijelzők, a testen elhelyezhető szenzorok és ékszerben lévő SIM-kártya; mindezek elsőre elég furcsán hangzanak, a kutatók ugyanakkor minden koncepciót megvizsgálnak. Az okostelefonok egyre inkább a digitális énünkké válnak, és a Google Glass, a keresőóriás szemüvege csak az egyik lehetséges koncepció. "Gratulálok a társaságnak ahhoz, hogy ennyire előrehaladt a jövőbe, de az ágazat többi szereplője kicsit konzervatívabb" - jegyezte meg a Patrick Baudisch, a Hasso Plattner Intézet informatikusa a Google terméke kapcsán. Hiába futurisztikus a cég ajánlata, társadalmi elfogadottsága már kérdéses, és ugyan műszakilag iránymutató, de az átlagemberek számára nem ez a döntő.

Az okostelefonok személyes eszközök, a mai fiatalok számára azonban az élmények közös megtapasztalása és az információk megosztása fontosabb, mint valaha. Erre a célra viszont egy nagyobb kijelző alkalmasabb, mint a szem előtt elhelyezett miniatűr képernyő. "Amennyiben nem használjuk a mobilt, akkor szeretnénk, ha kisebb lenne, míg, ha használjuk és információkat akarunk olvasni a kijelzőjén, akkor a minél nagyobb a jobb. Ez a probléma összehajtható képernyőkkel megoldható" - emelte ki Mühlhäuser. Ilyen megoldások már láthatók voltak a vancouveri DisplayWeek szakmai kiállításon, ahol a Sharp és az LG Electronics mutatta be a termékeit. A hajlítható kijelzők általában OLED technológiával készülnek.


A következő lépés az lehet, hogy a környezetünk interaktívvá válik és ezáltal gyakorlatilag minden felület képernyő lehet. Amennyiben a mobil jobban felismeri a környezetét, akkor teljesen új lehetőségek nyílnak az adott helyzethez illő információk megjelentetésére. "A jövő mobiltelefonja látni fog, "megérti" majd az őt körülvevő környezetet és 3D-ben információkkal fogja kiegészíteni. Amíg ez valósul azonban körülbelül 15 évnyi kutatásra lesz szükség" - tette hozzá Mühlhäuser.

Nagyobb szerepet kaphat a kezelésben a beszédvezérlés - mind az Apple, mind a Google sokat fektet hangfelismerő technológiák fejlesztésébe. Számítani lehet továbbá a testen elhelyezett szenzorok elterjedésére, ezáltal újfajta alkalmazások megjelenésére, illetve a meglévők valósághűségének növelésére. A technika és a test összekötése erősítheti a biztonságot, az embereknek a digitális világban ugyanis egy olyan segédre van szükségük, akiben száz százalékig megbízhatnak. Ez lehet egy önálló hardver is, egy olyan funkcióival rendelkező SIM-kártya, amit a fülünkön vagy a karunkon viselünk. "A digitális énünk mindig velünk lesz egy gyűrűben vagy egy karórában, s csak akkor fog működni, ha kapcsolatba lépünk az online világgal" - szögezte le végül a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • adler741 #6
  Ami a videoban van totális control az emberkéről aki használja.
 • culas25hc #5
  Én csak abban vagyok biztos, hogy bármilyen is lesz, biztos, hogy nem olyan mint ahogy a kutatók képzelik :D:D Épp most néztem meg sokadszorra a Gattaca c. filmet, vicces, hogy milyen jövőkép élt az emberekben kb 15 éve. Génkijavítás ment ezerrel, de PDA-k 5cm vastagok voltak, szépia árnyalatos kijelzővel :D:D 15 év múlva ugyan ilyen viccesek lesznek a mai találgatások is. Mellesleg a valódi 3D kijelzőre még nem 15, hanem 35 évet biztos várni kell, legalább is az alapján ahogy most áll a technológia. De legalább áll valahogy :D
 • cateran #4
  Az akksikat fejlesszek mar fel, mert vicc, hogy 1 okostelo kicsit jobban kihasznalva sitty-sutty lemerul....
 • Cat #3
  "nem azért van agyunk, hogy gondolkodásra soha ne használjuk."

  :D Az emberek többsége egyáltalán nem használja most se :> És a többség alatt nem 51% kell érteni, hanem legalább kétharmadot.
 • dyra #2
  Ez egy mesevilág. Egyszerűen nincsenek meg az erőforrások egy ilyen világra. Meg valljuk meg őszintén nem azért van agyunk, hogy gondolkodásra soha ne használjuk.
 • Dwint #1
  En hasonloan kepzelem el a jovo telefonjat
  http://www.youtube.com/watch?v=9qmwdbhsbVs