Berta Sándor

A vietnámiak a legnagyobb online kalózok

Az illegális másolatok mellett ugyanakkor a legális ajánlatok előfizetései is népszerűek.

Az Ázsiai Videoipari Szövetség (AVIA) Kalózellenes Szövetségének megbízásából elkészített felmérésből kiderült, hogy a vietnámi felhasználók gyakorlatilag világbajnoknak számítanak az illegális stream- és a torrent-oldalak használatában. A vietnámi emberek 60 százaléka látogat rendszeresen ilyen portálokat, sőt, az arány a 18 és 24 év közötti helyiek körében 65 százalék.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a kalózkodó vietnámi internetezők 59 százaléka rendelkezik a helyi vagy a nemzetközi médiaplatformokon előfizetésekkel. Továbbá a 48 százalékuk ért egyet azokkal a törekvésekkel és döntésekkel, amelyek a kalózhonlapok bezárására vagy az illegális másolatok betiltására irányulnak. A felmérésben résztvevők 58 százaléka vélte úgy, hogy az illegális bevételekből a bűnügyi szindikátusok működését finanszírozzák, 55 százalékuk emelte ki a kalózoldalakon jelentkező kártevőveszélyt és 49 százalékuk mondta azt, hogy a jelenség miatt a kreatív ágazatban számos munkahely szűnhet meg. A Vietnámban népszerű kalózportálok 72 százalékán jelent meg illegális szerencsejáték- vagy csalási, illetve kártevőreklám.

Malajziában vagy Indonéziában ugyanakkor másfél éve visszaszorulóban van az internetes kalózkodás. Az illegális másolatokat használó indonéz személyek száma 2020-ig 55 százalékkal csökkent és 28 százalékuk nyilatkozta azt, hogy honlapokról szerezte be az illegális fájlkópiákat. Ez az arány 2019-ben még 63 százalék volt. Malajziában az illegális másolatokat használók aránya 2019 és 2020 között 64 százalékkal csökkent. Mind a két országban a kalózoldalak bezárása jelentette a döntő tényezőt a folyamatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    Tényleg évtizedek óta nincs olyan európai film ami a mozis toplisták élén látnánk akár a saját országában is, Ázsiában minden szinte országban vannak olyanok.
  • zola2000 #4
    A helyi filmipar ennek nem örülne ha a lakosság hozzászokna a warezhoz, elég sok vietnami film timillió dollárnak megfelelő pénzt szed össze helyi mozikban például:
    https://www.boxofficemojo.com/release/rl1852801793/weekend/

    Úgy látom mindegyik ázsiai országban erősebb a filmipar (több bevétele van) mint bármelyik európai országban ahol csak amerikaiak mennek.
  • end3 #3
    8 évig bombázták, lőtték az Amerikaiak az országot, ölték a polgári lakosságot. (Pl.: Mỹ Lai) Felfoghatjuk az ingyenes kulturális hozzáférés-jogosultságot a vietnámi nép számára, - akár még 1000 évre szólóan, - kárpótlásnak is. (Mert hiába nem csak amerikai filmeket torrenteznek, az ENSZ tagországok mindegyike bűnös azért, hogy az ilyen egyáltalán a világon megtörténhetett!)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.05.20. 09:07:26
  • zola2000 #2
    Érdekes az a térség, az angol Facebookos animecsoportokban a tagok fele ezekből az országokból van.
  • Sir Cryalot #1
    Semmilyen újkeletű contentfogyasztásra nem lennék büszke ami nem scrollozásból áll.