Berta Sándor

Elrejti a kalóz­oldalakat a Google

A webes kereső számos portál valódi doménjét célzottan sorolja hátra a keresési indexében.

A Google alaposan megnehezíti a felhasználók számára a kalózhonlapok megtalálását. Így a megjelenített keresési eredményeknél először nem a valódi találatokat mutatja meg a társaság szolgáltatása, azok csak sokkal hátrább jelennek meg. Az első helyeken így Wikipédia-bejegyzéseket és áloldalakat láthatnak az internetezők - minderről a Torrentfreak számolt be.

Az intézkedés alkalmazása ellenére az óriáscég nem hajlandó teljes portálokat eltávolítani a keresési indexéből. A Google ezt tavaly azzal indokolta, hogy egy ilyen lépés nem lenne hatékony és könnyen a jogszerű tartalmak cenzúrájához vezethetne. Ráadásul rossz üzenetet küldene az internetezőknek, ha a vállalat túlzott kalózellenes intézkedéseket alkalmazna a jogszabályalkotók helyett.

A Torrentfeak munkatársa három torrentplatformra (1337x.to, Torrentz2, LimeTorrents) keresett rá és azt tapasztalta, hogy a valódi domének helyett Wikipédia-cikkekhez és álhonlapokra jutott, amelyek a valódi kalózoldalakkal megegyező neveket használtak.

Érdekesség, hogy a The Pirate Bay Észak-Amerikában az első találatok között jelenik meg, más régiókban és országokban, például Nagy-Britanniában nem. Más keresők ugyanakkor nem rejtik el a kalózportálokat, azok mind a Binggel, mind a DuckDuckGóval könnyen megtalálhatók. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezek a szolgáltatások eltávolítják azokat a címeket, amelyeket a Google nem. Az intézkedések miatt az érintett platformok egyre kevesebb látogatóval büszkélkedhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szgege #6
  Ne aggódj, jó pár esetben már kalap sz.rt se ér a google, mert a fizetős találatok némely esetben már olyan idegesítőek és annyi van belőle hogy érdemes másik keresőt használni. Egyszerűen olyan találatot hoz ki, amivel megy az ember ideje mire kibogarássza a számára szükséges tartalmat.
 • zola2000 #5
  Addig oké, de néha jó lenne látni a kommenteket is.
 • zola2000 #4
  Mindegy igazából van alternatíva amerikán kívül is ha az kell (yandex/baidu)
 • end3 #3
  Abszolút egyetértek. A kés gyártójának, kereskedőjének nem feladata meghatározni, hogy kinek adható el vagy kinek nem. A kés gyártójának a penge élességére kell ügyelnie, esetleg az acél minőségére, hogy minél használhatóbb legyen. - Nem a felhasználással kapcsolatos ideológia- és szabálygyártásra.
 • Macropus Rufus #2
  meglátásom szerint egy keresőnek nem az a feladata, hogy ezt tegye. Milyen jogon és alapon is teszi? Ki a faszom ez a Google, hogy ő eldönti nekem mi a fontos a keresési találatok közt? Anno amikor a Google indult azért lett sikeres, mert kurva jó találatokat adott és ezzel tacsratette a konkurenciát. Most ott tartunk, hogy e kereső cenzúrázza a kereséseket... Szánalmas, de igazából örülök neki, mert előbb v. utóbb de jönni fog egy olyan kereső ami tényleg azt fogja csinálni, amit kell egy keresőnek: keresni fog. Am. már most is vannak ilyenek (pl. duckduckgo)
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2020.06.18. 01:26:00
 • Montanosz #1
  nem kellene ilyen bénának lenni és nem böngészőben hanem a bitche programban kellene keresni torrentet
  Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2020.06.17. 19:36:39