Berta Sándor

A kontinensen dolgozza fel az európaiak adatait a Microsoft

A redmondi konszern két európai ítéletre reagált.

Bard Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója a blogbejegyzésében azt írta, hogy a jövőben az ügyfeleik adatait kizárólag az EU területén fogják feldolgozni és tárolni. A döntéssel az óriáscég az Európai Unió Bíróságának két ítéletére reagált, amelyek az Amerikai Egyesült Államok és az EU közötti adatmegosztásra vonatkoztak.

Az Európai Unió Bírósága először 2015 októberében hatályon kívül helyezte a Safe Harbor egyezményt, majd tavaly júniusban a Privacy Shield szabályozás esetében is ugyanígy döntött. A két határozottal gyakorlatilag sikerült az USA-ba irányuló adatátvitel nagy részének jogi alapját megszüntetni. Az indoklás szerint az Amerikai Egyesült Államokban nem létezik olyan adatvédelmi szint, mint az EU-ban. Különösen kritikus a helyzet a Cloud Act törvénnyel kapcsolatban, amely az amerikai titkosszolgálatoknak átfogó jogokat biztosít a cégadatokhoz való hozzáférés tekintetében. A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormány nyitottnak mutatkozott arra, hogy az Európai Unióval egy új átfogó adatvédelmi megállapodást kössön.

A most bejelentett "EU-adathatár" a vállalati és az állami ügyfelekre vonatkozik, s a társaság mindegyik felhőszolgáltatására (Azure, Microsoft 365, Dynamics 365) érvényes. Az viszont kérdéses, hogy a jogi bizonytalanságokat sikerül-e orvosolni. Ami biztos, hogy a konszern felelős továbbra is a felhőadatokért, ezáltal pedig az amerikai egyesült államokbeli jogszabályok vonatkoznak rá. Smith megjegyezte, hogy számos ajánlatuk az adatokkal való titkosítás esetében az ügyfelek kezébe helyezi az ellenőrzést. Az alkalmazott titkosítási kulcsokat nem a Microsoft és a munkatársai kezelik, hanem a felhasználók. Ugyanakkor a menedzser rámutatott, hogy az ügyfeleik adatait minden kormány hozzáférésétől megvédik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!